Voortgezet onderwijs

Kranenburgh biedt workshops aan voor alle klassen en niveaus van het voortgezet onderwijs. Bekijk hier het aanbod.

Foto Bastiaan Woudt - Foto Aad Hoogendoorn

Voortgezet onderwijs

Kom met je klas naar Museum Kranenburgh! Onze ervaren rondleiders nemen de leerlingen mee door het museum. De rondleidingen zijn altijd interactief; rondleiders gaan in gesprek met de leerlingen en vragen ze naar hun mening, en door middel van activerende opdrachten worden de leerlingen uitgedaagd om kunst op een andere manier te beleven. Door gerichte vragen te stellen leren de leerlingen écht goed kijken en de beelden te analyseren; een belangrijke vaardigheid als je dagelijks honderden beelden langs ziet komen op Instagram en TikTok. Daarnaast oefenen de leerlingen spelenderwijs met argumenteren en samenwerken. We houden hierbij natuurlijk rekening met de leeftijd van de leerlingen, het kennisniveau van de groep, en of ze meer of minder affiniteit hebben met kunst.

Uniek aan Museum Kranenburgh is dat er iedere keer iets nieuws te zien is. Wij hebben geen vaste collectieopstelling, maar steeds twee of drie nieuwe tentoonstellingen tegelijk. Elke tentoonstelling heeft een ander thema en een volledig andere sfeer dan de vorige. We combineren kunst van toen met kunst van nu.

Ook al is het voor je leerlingen een verrassing; we zorgen dat jij als docent natuurlijk wél weet waar je aan toe bent. Voor de kunstvakken letten we erop dat onze programma’s aansluiten op de leerlijnen, thema’s en eindtermen. Leerlingen die geen kunstvakken volgen, dagen we uit door aan te sluiten op hun eigen belevingswereld. Welke meme-tekst zou bijvoorbeeld goed passen bij een schilderij van honderd jaar geleden?

 

Aanbod 

Interactieve rondleiding 

Duur: 60 minuten
Kosten: 60 euro per 15 leerlingen
Boeken: Mail naar educatie@kranenburgh.nl

Interactieve rondleiding met workshop

Duur: 90 minuten
Kosten: 90 euro per 15 leerlingen
Boeken: Mail naar educatie@kranenburgh.nl

Examenrondleiding

Duur: 90 minuten
Kosten: 90 euro per 15 leerlingen
Boeken: Mail naar educatie@kranenburgh.nl

Programma op maat

Heb je speciale wensen voor een programma op maat, neem dan contact op met de afdeling educatie via educatie@kranenburgh.nl. Er is veel mogelijk.

 

 

Jeroen Henneman in zijn atelier. Foto: Michel Claus

Vanaf 13 november te zien

Jeroen Henneman- Het leven der dingen

Kunstenaar Jeroen Henneman wordt tachtig jaar en dat viert Kranenburgh met een overzichtstentoonstelling. Hij is vooral bekend van zijn ‘staande tekeningen’, zoals het ‘wiel’ op het gebouw van de Belastingdienst in Amsterdam, maar deze kunstenaar is enorm veelzijdig. Hij past niet in een hokje: al sinds de jaren zestig experimenteert hij erop los. Hij maakte ook kunst met gewone voorwerpen zoals een theekopje of een regenpijp, speelt met optische illusies, en vaak hebben zijn werken een knipoog. Een veer op een kussentje lijkt bijvoorbeeld opeens loodzwaar. Eigenwijs en experimenteel: dat is typisch Henneman.

Waar de zee licht is

We tonen werk van Nederlandse kunstenaars, van honderd jaar geleden tot nu. Landschappen van schilders van de Bergense School hangen naast eigentijdse, verrassende werken van kunstenaars die de grenzen van het materiaal opzoeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Tinkebell, die schilderijen maakte met het fijnstof uit de fabriek van Tata Steel uit IJmuiden? Of Diana Scherer, die wortelstelsels in bijzondere vormen laat groeien? Met eindexamenklassen gaan we in gesprek over thema’s als mecenaat en verzamelaars, met de familie Boendermaker in Bergen als voorbeeld.