Voortgezet onderwijs

Kom met je klas naar Museum Kranenburgh! De leerlingen ontdekken onze tentoonstellingen samen met een rondleider. Het bezoek is activerend en interactief: onze rondleiders gaan in gesprek met de leerlingen en vragen ze naar hun mening. Door middel van speelse, activerende opdrachten worden de leerlingen uitgedaagd om kunst op een andere manier te beleven. Wat dacht je van een periodiek-systeembingo? Ook de diepere laag van kunst komt natuurlijk aan bod, maar altijd op een manier die aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen.

De leerlingen leren écht goed kijken en beelden te analyseren; een belangrijke vaardigheid als je dagelijks honderden beelden langs ziet komen op Instagram en TikTok. Daarnaast oefenen ze spelenderwijs met argumenteren en samenwerken. We houden natuurlijk rekening met de leeftijd van de leerlingen, het kennisniveau van de groep, en of ze meer of minder affiniteit hebben met kunst.

Uniek aan Museum Kranenburgh is dat er iedere keer iets nieuws te zien is. Wij hebben geen vaste collectieopstelling, maar steeds twee of drie nieuwe tentoonstellingen tegelijk. Elke tentoonstelling heeft een ander thema en een volledig andere sfeer dan de vorige.

Vanaf april 2023 zie je bij ons La Guernica de la Ecología van Claudy Jongstra: een indrukwekkend, enorm wandkleed van 3,5 bij 7,5 meter. Jongstra maakt radicale keuzes: ze gebruikt wol van haar eigen schapen en verbouwt haar eigen planten om natuurlijke verf mee te maken. Wist je dat het blauwe pigment van wede vroeger zo duur was dat je ermee kon betalen? Ook bezoeken we met de leerlingen Environment Is Us van de Spaanse kunstenaar Cristina Lucas. Zij wil op allerlei manieren laten zien dat de mens niet zo ver van de natuur staat als we denken. Je ziet o.a. kleurrijke schilderijen met elementen die ook in het menselijk lichaam voorkomen, en een gigantisch zwartgeblakerd kaartenhuis dat de kwetsbaarheid van ecosystemen laat zien. Tot slot bezoeken we de groepstentoonstelling A Touch of light, waar kunstenaars op ieder hun eigen wijze het licht proberen te vangen in pigment, verf of een andere materie. Licht maakt kleuren en vormen zichtbaar, maar hoe schilder je licht? Hoe geef je vorm aan iets dat ongrijpbaar is? Iets dat bovendien continu verandert? Gebaseerd op deze kunstwerken eindigt het museumbezoek met een korte fotografieworkshop waarbij leerlingen met hun eigen smartphone en met behulp van props een persoonlijke impressie van licht vormgeven.

Ook al is het voor je leerlingen een verrassing, we zorgen dat jij als docent natuurlijk wél weet waar je aan toe bent. Voor de kunstvakken letten we erop dat onze programma’s aansluiten op de leerlijnen, thema’s en eindtermen.

 

Aanbod 

Interactieve rondleiding 

Duur: 60 minuten
Kosten: 60 euro per 15 leerlingen
Boeken: Mail naar educatie@kranenburgh.nl

Interactieve rondleiding met workshop

De leerlingen bezoeken de tentoonstellingen Guernica de la Ecología, Environment Is Us en A Touch of Light en maken zelf een fotowerk met hun mobiele telefoon waardoor de leerlingen zelf anders gaan kijken. 
Duur: 90 minuten
Kosten: 90 euro per 15 leerlingen
Boeken: Mail naar educatie@kranenburgh.nl

Examenrondleiding

Duur: 90 minuten
Kosten: 90 euro per 15 leerlingen
Boeken: Mail naar educatie@kranenburgh.nl

Programma op maat

Heb je speciale wensen voor een programma op maat, neem dan contact op met de afdeling educatie via educatie@kranenburgh.nl. Er is veel mogelijk.