Museum Kranenburgh is geopend di - zo, 10.30 - 17.00 u | Museum Kranenburgh is open Tu - Su, 10.30 am - 5.00 pm

Melding sluiten

Museum Het Sterkenhuis

Historisch Museum Het Sterkenhuis is te bezoeken in het hart van ons dorp! Bewonder de boerenkeuken, of kom alles te weten over het rampjaar 1799. Nu met de bijzondere tentoonstelling 'Bergen bezet en bevrijd', over de impact van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en de vreugde van de bevrijding in 1945.

De boerenkeuken van Het Sterkenhuis. Foto Geer Roobeek

Het verhaal van Bergen

Museum Het Sterkenhuis is gevestigd in het oudste huis van Bergen. Je stapt er een stijlkamer en boerenkeuken van rond 1900 binnen en wordt verrast door bijzonder zilverwerk, glaswerk en oude sieraden. Naast een collectie prachtige topografische prenten van het dorp, herbergt het museum ook een verrassende textielcollectie. Juweeltjes uit de Hollandse streekmode waaronder barokke jurken, Victoriaanse korsetten en elegante herenkleding brengen oude tijden opnieuw tot leven. Archeologische schatten daterend vanaf de steentijd vertellen het verhaal van de vroegste bewoners van Bergen. Ook is er speciale aandacht voor de beruchte Slag bij Bergen in 1799. Ieder jaar presenteert Het Sterkenhuis bovendien een bijzondere tentoonstelling, zoals in 2017 ‘Bouwen op Geloof’, over de ontwikkeling van het geloof in de streek.

Seizoenstentoonstelling Bergen bezet en bevrijd | t/m 31 okt 2021

De vijf jaar durende bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog liet in iedere stad en dorp haar sporen en littekens, verhalen en beelden na. Zo ook in Bergen. Een jaar nadat in Nederland werd herdacht dat ons land 75 jaar geleden werd bevrijd, staat historisch Museum Het Sterkenhuis stil bij Bergens bewogen geschiedenis vanaf de mobilisatie in 1939 tot en met de bevrijding van het dorp in 1945. Aan de hand van foto's, historische krantenartikelen, affiches en spullen die de bezetter achterliet, maar ook met gedichten en feestrokken waarmee de bevrijding gevierd is vertelt het museum het verhaal over de impact van bezetting en evacuatie, honger en angst op het dagelijks leven van de Bergenaren. En over de vreugde en hervonden levenslust die de bevrijding bracht.

 

Mocht u vragen hebben of meer informatie wensen, dan kunt u een email sturen aan: info@museumhetsterkenhuis.nl

Adres en contact

Bezoekadres
Oude Prinsweg 21
1861 CP Bergen NH
T 072 589 89 27
info@museumhetsterkenhuis.nl

Postadres
Museum Kranenburgh
Postbus 101
1860 AC Bergen NH

Openingstijden 

Gesloten tot mei 2021

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie en het actuele programma de website van Het Sterkenhuis.