Vacature stagiair educatie 

Museum Kranenburgh, prachtig gelegen in het groen in Bergen (NH) en dicht bij het strand, is een beeldende kunst museum dat sinds 2013 is heropend met een grote nieuwbouwvleugel. Het museum ontvangt jaarlijks zo’n 75.000 bezoekers en is inmiddels uitgegroeid naar een modern en hedendaags kunst museum waarbij de relatie tussen mens en natuur centraal staat en wordt onderzocht. Doordat er geen vaste collectie aanwezig is, organiseren we het hele jaar door tentoonstellingen met toonaangevende nationale en internationale kunstenaars. Denk bijvoorbeeld aan BLOOT, kunstenaars van Die Brücke, The Roaring Twenties, Claudy Jongstra en recent een solotentoonstelling met graskunstenaar Diana Scherer. Daarnaast wordt er ieder najaar een educatieve tentoonstelling met een bekend kinderboekenillustrator georganiseerd met een uitgebreid educatieprogramma. Vanaf november 2024 worden 4 tentoonstellingen tegelijkertijd georganiseerd met onder andere beeldend kunstenaar Arne Hendriks, kinderboekenillustrator Philip Hopman en een groepstentoonstelling over de natuur in en rondom Bergen met diverse hedendaagse kunstenaars zoals Folkert de Jong, herman de Vries en Charlotte Caspers.


Educatie in Museum Kranenburgh

De afdeling Educatie & Publiek bestaat uit het Hoofd Educatie & Publiek en twee medewerkers educatie. De stagiair maakt onderdeel uit van deze afdeling. Het complete team van Museum Kranenburgh bestaat uit ongeveer 15 personen, uit de directe omgeving en de omgeving Amsterdam. De afdeling educatie ontwikkelt en organiseert alle educatieve programma’s voor scholen, families met kinderen, volwassenen en ouderen. Daarnaast organiseert de afdeling alle publieksactiviteiten bij de tentoonstellingen, zoals rondleidingen, lezingen, en wekelijkse (kinder)workshops. Tot slot worden er ook educatieve tentoonstellingen, masterclasses met kunstenaars en samenwerkingsprojecten met middelbare scholen georganiseerd.

Stage educatie

De afgelopen jaren heeft Museum Kranenburgh al meerdere stagiaires vanuit de Breitner Academie mogen ontvangen, die allen nog op verschillende manieren verbonden zijn aan het museum. Als stagiair educatie draai je volledig mee in het team educatie en krijg je veel vrijheid. De focus voor deze stage ligt op het ontwikkelen en uitvoeren van educatieve programma’s en workshops voor scholen en families bij de tentoonstellingen,  zowel live als online. Je leert de ins en outs op het gebied van museumeducatie en je krijgt de kans om in groepsverband én zelfstandig te werken. Heb jij dus toffe ideeën voor een bepaalde doelgroep? Dan is dit je kans om daar iets mee te doen!

Wat zijn de werkzaamheden?

 • Inhoudelijke ontwikkeling van educatieve programma’s voor het primair onderwijs en voortgezet onderwijs, in co-creatie met de afdeling. Denk hierbij ook aan begeleidend materiaal, zoals een voorbereidende les in de klas of een verwerkingsopdracht.
 • Ontvangen en rondleiden van schoolklassen, zowel primair onderwijs, voortgezet onderwijs en MBO/HBO.
 • Ontwikkelen van educatief materiaal bij de nieuwe tentoonstellingen, zoals de speurtocht.
 • Ontwikkelen en uitvoeren van workshops voor families met kinderen (Studio C).
 • Het maken van online educatief materiaal, zoals thuisworkshops, tutorial filmpjes of examentrainingen.

Wat vragen wij?

 • Je volgt een relevante HBO- (vierdejaars) of WO-opleiding waarbij een educatieve stage in het curriculum past
 • Je hebt ervaring met kunsteducatie en wilt hier graag meer museale ervaring in opdoen voor je verdere carrière
 • Je bent organisatorisch sterk
 • Je bent kritisch en secuur
 • Zelfstandig én een teamspeler
 • Je vindt het niet erg om naar Bergen te moeten reizen (thuiswerken in overleg)
 • Je durft out of the box te denken en dingen uit te proberen
 • Digitale vaardigheid is een pré

Wat bieden wij?

 • Een werkervaringsplek in een prachtige omgeving en in een museum dat heel hard aan de weg timmert en zoekt naar innovatie
 • Een plek om jouw leerdoelen te bereiken en mee te lopen met ervaren professionals
 • De kans om een project zelfstandig op te zetten en uit te voeren
 • De kans om jouw netwerk te vergroten
 • Een stagevergoeding afhankelijk van het aantal stagedagen per week

Periode: wij zijn op zoek naar een stagiair die vanaf september 2024 beschikbaar is voor minimaal 2 tot 4 dagen per week. De stage duurt 4 tot 8 maanden, afhankelijk van de mogelijkheden van jouw opleiding en de hoeveelheid studiepunten die je inzet. Het koppelen van jouw afstudeeronderzoek aan het museum behoort ook tot de mogelijkheden. De dagen die je hier bent zijn in overleg.

Vragen: bij vragen over deze stage mail je naar educatie@kranenburgh.nl of bel je met Laura Eijpe via 072-2015005.

Solliciteren: Stuur jouw C.V. en motivatie naar het Hoofd Educatie & Publiek Laura Eijpe via educatie@kranenburgh.nl. Het kennismakingsgesprek vindt plaats in Museum Kranenburgh.