Brug van oud naar nieuw

Met een anti-burgerlijke en anti-academische houding zetten de kunstenaars van de kunstenaarsgroep Die Brücke zich vanaf 1905 af tegen de gevestigde orde en academische tradities in de beeldende kunst. Gezamenlijk zoeken ze naar een nieuwe, authentieke beeldtaal en putten inspiratie uit hun persoonlijke gemoedsleven, niet-Westerse kunst en spontane expressie. Hiermee zijn ze belangrijke pioniers van het Expressionisme, dat aan het begin van de twintigste eeuw de Europese kunstwereld wakker schudt. Vormen worden vereenvoudigd, kleuren worden bepaald door een innerlijke drang tot expressie en de weergave van ruimtes lijkt willekeurig. De naam 'Die Brücke' (de brug) is bedacht door Karl Schmidt-Rottluff en waarschijnlijk ontleend aan het boek Also sprach Zarathustra (1883-1885) van Friedrich Nietzsche, waarin de brug een overgang tussen oud en nieuw - traditie en toekomst - symboliseert.

Ernst Ludwig Kirchner

Kunstenaars Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner, Otto Mueller, Emil Nolde, Max Pechstein, Karl Schmidt Rottluff zijn voor langere of kortere tijd aan Die Brücke verbonden en vooral actief in en om Dresden en Berlijn. In de zomertijd verruilen ze de stad voor de kust en het platteland. Dat zie je terug in hun werk: naast talloze vrouwenportretten en naakten, waarvoor hun vriendinnen model staan, schilderen ze ook regelmatig de idylle van het buitenleven. Centrale figuur in de groep is Ernst Ludwig Kirchner die in 1906 het manifest van de groep in een houtsnede vastlegt. De kunstenaars trekken enkele jaren met elkaar op als groep. In 1913 is de behoefte aan individuele ontwikkeling zo groot, dat Die Brücke wordt ontbonden.

Expressionisme

Voor deze tentoonstelling rond zes prominente kunstenaars van Die Brücke is een keuze gemaakt uit de collectie van het Lehmbruck-Museum in Duisburg (Dld). De werken tonen de expressiviteit, spontaniteit en thematiek die de kunstenaars van Die Brücke met elkaar delen. Ze schilderen in een expressionistische beeldtaal die in de eerste decennia van de twintigste eeuw over Europa uitwaaiert, óók naar Bergen. De avant-garde kunstenaars die zich hier aan het begin van de eeuw vestigen, omarmen deze beeldtaal en ontwikkelen een eigen signatuur: De Bergense School.

 

Kunstenaars van Die Brücke is een samenwerking van het Lehmbruck-Museum in Duisburg (Dld) en Museum Kranenburgh. 

De tentoonstelling is mede mogelijk dankzij een indemniteitsgarantie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.