“De kunstenaar is slechts aanjager van onze fantasie. In ons hoofd ontstaat de sensatie, het verhaal, de droom. Fernhout stelde nooit teleur. Zijn werk is consistent in zijn zeggingskracht,  het leest als een gedicht.” Edgar Fernhout (1912 – 1974) geschetst door Rudi Fuchs, kenner en vriend van Fernhout, voormalig directeur van onder meer Stedelijk Museum Amsterdam en gastcurator van de tentoonstelling Edgar Fernhout - Licht in kleur in Museum Kranenburgh. Fuchs’ presentatie focust op de jaren 1960 en 1970 waarin Fernhout door zijn vernieuwingsdrang in de voorhoede van de Nederlandse schilderkunst opereert. Eenmaal uit de schaduw van zijn overleden moeder Charley Toorop verkiest Fernhout de abstractie, met de natuur rond Bergen en de werking van het licht binnen het landschap als onuitputtelijke bronnen van fascinatie. Aan de hand van een dertigtal werken uit de eigen-, museale- en privécollecties nodigt de tentoonstelling uit tot het daadwerkelijk ervaren van herfstlicht, licht van zee of de kleur van vriesweer.

Rudi Fuchs

Rudi Fuchs (Eindhoven, 1942) is sinds 1962 actief als kunstcriticus, columnist en publicist, op dit moment onder andere voor De Groene Amsterdammer. Hij studeerde kunstgeschiedenis en werd directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven, waar hij in 1976 een solotentoonstelling wijdde aan Edgar Fernhout. Vervolgens was hij directeur van het Haags Gemeentemuseum en Stedelijk Museum Amsterdam (tot 2003). Als artistiek directeur was hij verbonden aan het Museo d'Arte Contemporanea in Turijn en de Documenta 7 in Kassel (Dld). Fuchs was de eerste hoogleraar op de leerstoel Kunstpresentatie aan de Universiteit van Amsterdam.
 

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een boekje met eveneens getiteld Edgar Fernhout - Licht in kleur. Het bevat een bespiegeling van Rudi Fuchs over Fernhouts kunstenaarschap, naast tal van afbeeldingen van zijn schilderijen. Vormgeving Rutger Fuchs. Vanaf 23 juni 2019 te koop in de museumshop van Kranenburgh.

Combiticket

Licht in kleur - Edgar Fernhout loopt deels parallel aan de tentoonstelling 'De Toorop Dynastie – Drie kunstenaarsgeneraties' over Jan Toorop, Charley Toorop en Edgar Fernhout in Stedelijk Museum Alkmaar, te zien van 28 september 2019 t/m 26 januari 2020. 
Van 28 september t/m 17 november 2019 bieden beide musea een combiticket aan voor €20,-, inclusief een unieke fietsroute, samengesteld door Karin Evers (t.w.v. €4,95). Het combiticket is verkrijgbaar bij beide musea.
 

Podcast

Meer horen over de tentoonstelling Licht in kleur - Edgar Fernhout? Luister naar de podcast waarin Caspar Stalenhoef in gesprek gaat met Rudi Fuchs en kunstenaar Jan Dibbets, die Edgar Fernhout van dichtbij hebben meegemaakt. Luister de podcast hier:

 

Luister de podcast via Spotify, Apple Podcasts of hieronder.