Tijdens Kunst10daagse 2018: De Nieuwe Lichting

Elke zomer presenteren afstudeerders van de Nederlandse kunstacademies hun werk op examenshows door het hele land. Een jury koos uit de lichting 2018 een zevental jonge kunstenaars van wie het werk ingetogenheid en poëzie uitstraalt, passend bij de groene omgeving van Museum Kranenburgh. Tentoonstelling ter gelegenheid van de Bergense Kunst10daagse.

Lichting 2018 
Elke zomer presenteren afstudeerders van de kunstacademies hun werk op examenshows door heel Nederland. De meesten zijn jong, hebben intensieve jaren achter de rug en zijn benieuwd wat het (kunstenaars)leven voor hen in petto heeft. Curatoren, museumdirecteuren, critici en galeriehouders komen kijken naar hun presentaties: welke discipline is geliefd, welke academie is de beste, welke onderwerpen zijn hot en wat zijn spannende trends?

Museum Kranenburgh heeft drie curatoren gevraagd een keuze uit de lichting 2018 te maken. De commissie selecteerde werken die opvielen door een zekere ingetogenheid. Werk dat ambachtelijkheid, contemplatie en poëzie uitstraalt, passend in de groene omgeving van Museum Kranenburgh.

De commissie bestaat uit Heske ten Cate, Zippora Elders en Sjoerd Kloosterhuis.

Kunstenaars
Lente Brugge | Bart Bruijn | Maxime Favre | Rosa Maria van den Hove | Janne Schipper | Leonie Schneider | Sveva de Valk
 

 

Vivian Ammerlaan, Waanplekken

Vivian Ammerlaan 

Tijdens de Kunst10daagse is het werk van Vivian Ammerlaan (1994) te zien in het museum café. Ammerlaan is de winnaar van de Rabo Ontdekt Talent-prijs (Kunst10daagse 2017). In 2016 studeerde zij af aan de AKV | St.Joost in Breda, afdeling fotografie. In dat jaar startte Ammerlaan met de serie ‘Waanplekken’, geënsceneerde herinneringen aan sublieme landschappen. Zij voelt een verwantschap met de schilders van de Romantiek, met hun verbeelding van overweldigende en woeste landschappen. De foto’s van Ammerlaan zijn geen letterlijke weergaven van bestaande landschappen. Een letterlijke weergaven kan haar gevoelens niet overbrengen. De kunstenaar maakt met potlood schetsen die ze uitwerkt in bijvoorbeeld een 3D studiosetting. Van deze enscenering maakt zij vervolgens een foto. Deze landschappen, ‘Waanplekken’, intrigeren door hun schilderachtigheid en lichte abstrahering.