Stoere vrouwen

Waar haar vakbroeders de vernieuwing zoeken in abstracte kunst, blijft Ans Wortel trouw aan de figuratie en ontwikkelt ze een eigen beeldtaal en palet. Op haar schilderijen verschijnen forse, stoere vrouwen, met grote handen en ogen, omgeven door surrealistische landschappen.

Vrijgevochten

In 1968 biedt de burgemeester van Bergen haar villa Kranenburgh aan. Talrijk zijn de feesten in haar pand, nog talrijker de verhalen over haar excentrieke levensstijl. Haar vrijgevochten leven zie je terug in de talloze tekeningen en schilderijen waarmee ze Kranenburgh vult. Wanneer ze na twintig jaar de villa moet verlaten protesteert ze hevig, maar tevergeefs.

Met een groot aantal kunstwerken, met quotes en foto’s van Ans Wortel en een Wall of Fame reconstrueerden conservator Patricia Bracke en ontwerper Geer Roobeek de wereld van de levenskunstenares pur sang.

Finissage

Tijdens het laatste weekend van de tentoonstelling, op zaterdag 29 september en zondag 30 september, kunt u nog tot 18.00 uur genieten van de kunst van Ans Wortel! Zondagmiddag 30 september sluit Kranenburgh zijn zomerprogramma feestelijk af met muziek en een drankje in het museumcafe.

Podcast 

Meer horen over de tentoonstelling? Caspar Stalenhoef maakte een podcast waarin hij drie mensen spreekt die Ans Wortel goed gekend hebben: Patricia Bracke (de conservator van de tentoonstelling), Wil Wortel (de zus van Ans Wortel) en Boudewijn Hiltermann (de grootste verzamelaar van het werk van Ans Wortel). De podcast is verkrijgbaar aan de entreebalie, of beluister deze (vanaf zondag 3 juni) hier:

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door TAQA Cultuurfonds | Collectie Hiltermann
Portretfoto Ans Wortel: Trees Bruinsma