Van trein naar Plein

De tentoonstelling Van trein naar Plein toont de komst van het supermoderne woon- en winkelcomplex van Jaap Bakema (1914-1981) in Bergen. De architect werd vermaard en beroemd met de Rotterdamse Lijnbaan, de eerste autovrije winkelpromenade ter wereld. Het getuigde van durf en grootsteeds denken dat het gemeentebestuur in de jaren vijftig de moderne en vooruitstrevende architectuur omarmde. Later kreeg het Plein een bibliotheek, supermarkt en nieuwkomers als de Hema. Daarmee geeft de tentoonstelling ook een beeld van de recente geschiedenis van de wederopbouw.

Er zijn veel foto’s te zien met de verschillende stadia van de ontwikkeling. Bijna alles werd de afgelopen zestig jaar gebouwd, met uitzondering van het Harmoniegebouw (1935) en de brandweerkazerne (1947). Ook zijn er bouwtekeningen te zien én de mode die bij de opening van de winkels in 1960 in de etalage hing.

Maquette

Een grote maquette van het vroegere stationsplein met de spoorlijn en Bello toont het beeld uit de jaren vijftig.  Bello was de laatste stroomtramverbinding in Nederland, ondanks veel protest was de laatste rit op 1 augustus 1955. Ook de rouwadvertentie is te zien in de tentoonstelling. Later stond Bello bijna 25 jaar op een ereplaats op het Plein te pronken, als een monument.

De Rustende Jager

Bakema’s woon- en winkelcomplex in de Bergense dorpskern opende in 1960, drie jaar na de presentatie van het ontwerp. Een stuk minder snel ging de ontwikkeling van het gebied van café/restaurant De Rustende Jager. Dat duurde bijna twintig jaar: van 1986-2003. Van trein naar Plein strekt zich uit naar de huidige tijd met aandacht voor Mooi Bergen, het nieuwste project van de gemeente. Dat vormt ook de aanleiding van de tentoonstelling.