Krijn de Koning

Beeldend kunstenaar Krijn de Koning maakt werk dat het grensgebied tussen architectuur en kunst onderzoekt. Hij gebruikt heldere kleuren die doen denken aan modernistische bewegingen in de 20ste eeuw als De Stijl en het Minimalisme. De Koning: ‘Bij het tonen van schilderijen in Kranenburgh gaat het om het organiseren van aandacht. De hoge ramen in dit museum bieden prachtig zicht op het omringende bos. In de zalen verbinden de kleuren van de natuur zich met de kleuren van het schilderij. Wat wint er? De wereld buiten of de wereld binnen het schilderij.

De Koning heeft werk in collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, en maakte grote installaties in musea in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Zijn ensceneringen van museumcollecties zijn onder andere te zien in Centraal Museum Utrecht en Edinburgh College of Art.

Schitterend groen

Rondom de Bergense School. Een collectieverkenning is een vervolg op de succesvolle collectietentoonstelling Hier voel je dat de wereld draait die in de zomer 2016 in Kranenburgh te zien was. Met deze verkenningen biedt Kranenburgh een 21ste-eeuws perspectief op de vroeg 20ste-eeuwse Bergense School die het fundament vormt voor het museum.

Kunstenaars als Filarski en Colnot werken veel in de natuur. Het veelzijdige landschap geeft ze de mogelijkheid om zowel polder en bos als zee en duinen op locatie te portretteren. Dicht bij huis is het landgoed Het Oude hof een populaire plek. Zo zijn alleen al van de beroemde schilder Arnout Colnot vier werken van deze locatie in de tentoonstelling te zien. Van Edgar Fernhout, een generatie later, wordt het topstuk Herfst getoond.