Jeanne Oosting Prijzen

Beeldend kunstenaar Jeanne Bieruma Oosting (1898 – 1994) riep in 1970 de Jeanne Oosting Prijzen - prijzen van en voor kunstenaars - in het leven vanuit haar sterke betrokkenheid bij de beeldende kunst. Jaarlijks kent de Jeanne Oosting Stichting twee prijzen toe aan kunstenaars die uitblinken op het gebied van de figuratieve kunst. De jury van 2017, bestaande uit de kunstenaars Micha Patiniott, Aline Thomassen en Rezi van Lankveld, kozen Charlotte Schleiffert en Arjan van Helmond als winnaars.

Charlotte Schleiffert

In de expressieve schilderijen van Charlotte Schleiffert (1967) is een hoofdrol weggelegd voor de vrouw. In felle kleuren zet ze uitgesproken, energieke en lichamelijke vrouwfiguren neer, maar zonder sensuele lading. Het zijn veelal sterke vrouwen die zich - net als Schleiffert - politiek uitspreken. Ongelijkheid - tussen man en vrouw, arm en rijk - is een terugkerend onderwerp in het werk. Naast de krachtige boodschap, roemt de jury het experiment en de vrijheid van zowel de figuren als Schleifferts werkwijze: ‘De vrijheid die haar figuren zich toe-eigenen, gaat gelijk op met de vrijheid die Schleiffert etaleert in haar schildertechniek.’  In Kranenburgh toont Schleiffert recente werken.

Arjan van Helmond

De kamer waarin we leven, de trap die we dagelijks beklimmen, een drumstel, ballonnen, vazen. In het werk van Arjan van Helmond (1971) staat het alledaagse centraal. Van Helmond creëert met deze dagelijkse taferelen geen narratief, maar juist een nieuw soort realisme waarin herkenning en vervreemding hand in hand gaan. De jury is diep onder de indruk van de manier waarop hij ‘het alledaagse weet te verheffen tot momenten van verstilling, meditatie en schoonheid.’  Een selectie recente gouaches op doek en papier zal in Kranenburgh in relatie tot enkele vroege werken worden getoond.