Studio C, het educatief atelier van Museum Kranenburgh, werkt in Monsters en krokovaars samen met de Bergense kinderboekenillustrator Alice Hoogstad. De tentoonstelling neemt je mee naar Hoogstads universum dat wordt bevolkt door monsters en andere fantastische wezens. Hoogstad laat originele illustraties zien die ze maakte voor verschillende boeken: van een ooievaar die langzaam in een krokodil verandert tot aan een meisje dat met haar krijtjes de zwart-witte straten van een stad steeds verder inkleurt en daarbij hulp krijgt van een aantal vriendelijke kleurmonsters.

Alice Hoogstad - Monsters en krokovaars is de vierde tentoonstelling in een reeks participatieprojecten van Studio C, waarbij jong en oud zelf aan de slag kunnen in een door de kunstenaar ingericht atelier. Zo wordt het museum een creatieve maakplek voor iedereen! Eerder maakten we in deze reeks al succesvolle tentoonstellingen met illustratoren Paul Faassen, Ludwig Volbeda en Thé Tjong-Khing. Ook in deze tentoonstelling worden bezoekers weer meegenomen in de manier van kijken, denken en maken van de maker, Alice Hoogstad. 

Alice Hoogstad (NL, 1957) illustreert al jaren kinderboeken, waaronder Polleke van Guus Kuijer. Ze tekent ook voor Sesamstraat, maar werkt het allerliefst aan haar eigen prentenboeken. Ze werkt voor verschillende bekende uitgeverijen, zoals Lemniscaat, Leopold en Querido. Inmiddels heeft ze aan meer dan 200 kinder- en jeugdboeken meegewerkt. Monsterboek, bekroond met een Gouden Penseel (2015) was haar eerste eigen werk bij uitgeverij Lemniscaat. Later verschenen daar Mijn oma is een ooievaar en Kom uit die kraan (met Tjibbe Veldkamp).

 

Thuisopdrachten

Eigen Monsterstad maken
Naast de tentoonstelling van haar illustraties, heeft kinderboekenillustrator Alice Hoogstad in Studio C, het educatief atelier van Museum Kranenburgh, een muurtekening gemaakt. Geïnspireerd op haar eigen Monsterboek (2014) heeft Alice een lange stad getekend. Met deze opdracht kun je thuis in de rol van kunstenaar kruipen en een eigen monsterstad maken.

Klik hier om de opdracht te downloaden en uit te printen. 

 

Samen dromen tekenen
In het boek De Nachtlantaarns van Meneer Makkelie (2022) heeft kinderboekenillustrator Alice Hoogstad allerlei prachtige tekeningen van dromen gemaakt. Vervolgens hebben verschillende bekende Nederlandse kinderboekenschrijvers verhalen erbij verzonnen, normaal gebeurt dit andersom! In al deze dromen gebeuren er dingen die eigenlijk helemaal niet kunnen en hierdoor ontstaan de meest spannende tekeningen.

In deze Studio C thuisworkshop ga jij zelf een onmogelijke dromentekening maken. Tijdens deze workshop ga je met z’n tweeën spannende dromen tekenen waarin onmogelijke dingen gebeuren. Pak snel je tekenspullen en ga aan de slag!

Klik hier om de opdracht te downloaden en uit te printen.