Kunstenaar Diana Scherer (DE, 1971) maakt botanische installaties, objecten, textiel en fotografie en is een pionier in biotechnologische kunst. Scherer wordt gedreven door bewondering voor- en nieuwsgierigheid naar wat neurobiologen het ‘brein van planten’ noemen. Ze bestudeert planten en wortelstelsels om hun natuurlijke groeiprocessen te kunnen sturen. In haar atelier creëert zij kunstmatige biotopen om haar werk te laten groeien met behulp van aarde, zaden, licht en ondergrondse sjablonen in zowel natuurlijke als door de mens gemaakte patronen. Scherer leidt de wortels, zodat ze volgens haar patronen groeien. Zo ontstaan intrigerende organische weefsels die niet alleen de door de mens bedwongen natuur zichtbaar maken, maar ook de grenzen aan die bedwingbaarheid: de natuur eist, waar mogelijk, uiteindelijk zijn eigen chaos op.

Met haar presentatie Farming Textiles in Museum Kranenburgh toont Diana Scherer haar kunst voor het eerst in een grote, museale solopresentatie met hierin veel nieuw werk. De door haar gecreëerde wortelstelsels presenteert ze als textiel, of als levende sculpturen die je het groeiproces van de wortels laten volgen.

Met haar werk onderzoekt Scherer de relatie tussen de mens en de natuurlijke omgeving, zichtbaar gemaakt door de grenzen tussen (planten)cultuur en (planten)natuur. Daarmee stelt het vragen over wat natuurlijk is, en wat niet. In hoeverre kan de mens natuurlijke processen beïnvloeden? En wat betekent dat voor de rol of positie van de mens in zijn natuurlijke leefomgeving? Het zijn actuele vragen in een tijd waarin het klimaat en de atmosfeer van de aarde onomkeerbaar veranderen als gevolg van menselijke activiteiten. 

Scherers werk handelt over de spanning tussen de menselijke drang om de natuur te willen beheersen en de onbeheersbare kracht van de natuur zelf. Scherer brengt deze op een poëtische en betekenisvolle wijze tot verbeelding en is tegelijkertijd innoverend in materiaalgebruik. Haar werk is uniek, actueel en urgent.

Podcasts

Luister naar de podcast die Caspar Stalenhoef maakte met Diana Scherer en Colin Huizing, met botanisch filosoof Norbert Peeters en met hoogleraar ondergrondse ecologie Liesje Mommers:
 

Publicatie

Er is een publicatie verschenen bij de tentoonstelling: Diana Scherer, Interwoven, exercises in root system domestication, Jap Sam Books, 2023.

Thuisopdracht voor kinderen

Stamping Textiles
In deze workshop geïnspireerd op het werk van Diana Scherer en de tentoonstelling Farming Textiles maak je in 8 stappen thuis je eigen t-shirt met een print van groente en fruit uit de koelkast.

Klik hier om de opdracht te downloaden en uit te printen.

 

 

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: