Aan de prijs die de Agnes van den Brandeler Stichting jaarlijks toekent aan een museum, is een bedrag verbonden van €50.000. Directeur Adriana González Hulshof: “We zijn verguld met deze museumprijs. Deze stelt ons in staat om het publiek te laten kennismaken met het veelzijdige oeuvre van de internationaal spraakmakende, maar in Nederland onderbelichte kunstenaar Lara Schnitger. Ook willen we haar opdracht geven om nieuw werk te maken dat een relatie aangaat met de natuurlijke omgeving van Museum Kranenburgh.” De tentoonstelling wordt met de kunstenaar samengesteld door gastcurator Nina Folkersma en is vanaf 17 november 2024 te zien in drie zalen op de begane grond van Museum Kranenburgh.

Lara Schnitger

Het werk van Lara Schnitger wordt gekenmerkt door een inventief en expressief gebruik van textiel. Met stukken stof maakt ze zowel intieme tweedimensionale werken als grootschalige sculpturen en installaties. Schnitger oogst internationaal veel waardering, maar in Nederland dateert haar laatste museale tentoonstelling van 2008 (Museum Het Domein in Sittard, Museum Arnhem). Museum Kranenburgh vindt het belangrijk om deze kunstenaar juist nu voor het voetlicht te brengen. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar Schnitgers onderzoek naar ecofeminisme, een beweging die samenhang ziet tussen de onderdrukking van de vrouw en de uitbuiting van de natuur. Met gevoel voor humor en in een heel eigen beeldtaal brengt Schnitger eigentijdse, actuele discussies over stereotype vrouwbeelden, sekseongelijkheid en solidariteit onder de aandacht. In augustus presenteert Schnitger op Lowlands haar processie-protesttocht Suffragette City, die ze eerder organiseerde in Bazel, Berlijn, New York, Parijs, Sydney en Washington.  In september neemt ze deel aan Manifesta, de nomadische Europese biënnale van hedendaagse beeldende kunst, dit jaar in Barcelona. Haar werk was te zien bij onder andere Hammer Museum in Los Angeles, High Line New York, Museum of Contemporary Art in Los Angeles en Palais de Tokyo in Parijs.

Agnes van den Brandeler Museumprijs

De Agnes van den Brandeler Stichting bestaat sinds 2018. In dat jaar stelt de Agnes van den Brandeler Stichting de prijs in vanwege het honderdste geboortejaar van de kunstenaar en naamgever van de prijs, Agnes van den Brandeler (1918 – 2002). De prijs van €50.000 is bedoeld voor een museaal project dat aandacht vraagt voor een kunstenaar (geboren vóór 1978) die al enige tijd ten onrechte is onderbelicht. Met de prijs die eerder werd uitgereikt aan onder meer Stedelijk Museum Breda, Museum Rijswijk en Museum Belvédѐre wil de stichting eveneens financiële ruggensteun geven aan middelgrote musea. Het tentoonstellingsproject met Lara Schnitger sluit goed aan bij het profiel van de stichting. Schnitger is net als Agnes van den Brandeler een gedreven kunstenaar met een eigenzinnig waarnemingsperspectief en een zeer gevarieerd oeuvre. Beide kunstenaars werken in verschillende materialen en technieken, waaronder textiel. Ook delen ze een interesse in de relatie tussen mens en natuur.

 Lara Schnitger, Leto’s Party, 2017, katoen, hars, nylon, veren, knoop, pruik en hout, collectie Museum of Contemporary Art San Diego, foto: Joshua White 

Lara Schnitger, Leto’s Party, 2017, katoen, hars, nylon, veren, knoop, pruik en hout, collectie Museum of Contemporary Art San Diego, foto: Joshua White

Lara Schitnger, Suffragette City, 2016, Hammer Museum, Los Angeles, foto Joshua White