Erik Luik volgt de huidige museumcoördinator Nel Jongejans op die deze maand terugtreedt. Hij verlaat Museum In ’t Houten Huis in De Rijp, waar hij als conservator de dagelijkse leiding had en verantwoordelijk was voor de collectie, educatie en de tentoonstellingen over regionale geschiedenis en erfgoed.

In het hart van Bergen en de Bergenaren

Puck Huitsing, voorzitter van de Raad van Toezicht van Kranenburgh: “Met Erik Luik krijgt het historisch museum een ervaren en bevlogen conservator aan het roer die de Sterkenhuis-collectie vakkundig kan beheren en presenteren, maar die ook nieuwe manieren onderzoekt om de band met het publiek, de binding van Bergenaren met hun woonplaats en de verbinding tussen de bewoners onderling te versterken.” Erik Luik ziet uit naar zijn start bij Het Sterkenhuis: “Het Sterkenhuis is een prachtig historisch museum in het hart van Bergen. Ik hoop, samen met de vrijwilligers, het museum ook in het hart van de Bergenaren te verankeren door het verder op de kaart te zetten.” 

Erik Luik

Sinds 2018 gaf Erik Luik (Zaandam, 1960) leiding aan Museum In ’t Houten Huis en was hij er verantwoordelijk voor de collectie erfgoed. Hij maakte hier tentoonstellingen als Beklemmend en Bevrijdend (2020, over WO II) en Rijke Rijpers (2020-2021) en ontwikkelde educatieve programma’s voor het primair onderwijs met thema’s als De Gouden Eeuw in De Rijp en De Strijd van Leeghwater. Daarvoor was hij o.a. als projectleider presentaties en educatie verbonden aan het Stadhuismuseum Zierikzee, het Zuiderzeemuseum en het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Luik beschikt tevens over brede ervaring op het gebied van pr, communicatie en kennisoverdracht.

Historisch Museum Het Sterkenhuis

Het Sterkenhuis vertelt sinds 1915 het verhaal van Bergen. Historische sleutelmomenten en -figuren worden in seizoenstentoonstellingen aansprekend uitgelicht, zoals in 2021 Bergen Bezet en Bevrijd over de impact van de Tweede Wereldoorlog op het dagelijks leven in het dorp. De Sterkenhuis-collectie bestaat uit meer dan 11.000 dagelijkse gebruiksvoorwerpen, prenten, topografische kaarten, documenten en textiel (waaronder streekdracht) en is eigendom van de gemeente Bergen.

Lees hier het persbericht