PERSBERICHT

15.11.2021

Directeur Mariette Dölle verruilt Museum Kranenburgh voor Oude Kerk Amsterdam

Mariette Dölle, directeur van Museum Kranenburgh in Bergen, gaat het museum na ruim vijf jaar verlaten. Sinds haar aantreden in 2016 is het bereik van het museum uitgegroeid tot meer dan 70.000 bezoekers in 2019. Onder haar leiding heeft het museum een krachtig en dynamisch artistiek profiel ontwikkeld waarmee het een breed publiek enthousiasmeert en inspireert. Dölle wordt per februari 2022 directeur van de Oude Kerk te Amsterdam waar zij leiding zal geven aan een internationaal gerenommeerd kunst- en muziekprogramma.

Mariette Dölle: “Het is een groot geschenk om ruim vijf jaar lang te mogen bouwen aan de reputatie van dit inspirerende museum. Ik kijk met trots terug op de vele uitdagende tentoonstellingen, bijzondere schenkingen en het hernieuwde Collectieplan. Ik heb heel fijn samengewerkt met een ambitieus team en vele betrokken vrijwilligers aan een programma waarin publieksparticipatie centraal staat. Het museum is hiermee een plek geworden die ook aantrekkelijk is voor publiek dat niet vanzelfsprekend kunsttentoonstellingen bezoekt. Ik ben er trots op dat we het afgelopen jaar samen met gemeente Bergen hebben gewerkt aan een steviger financieel fundament voor ons museum. Er komt een gemeentelijk kunstdepot, meer menskracht voor de collectie en het museum kan starten met de ontwikkeling van de beeldentuin. Kortom, een prachtig perspectief.

De unieke uitdaging van de Oude Kerk in Amsterdam ga ik aan in de wetenschap dat ik Museum Kranenburgh met stabiele financiën en in handen van een uitstekend team achterlaat. Museum Kranenburgh staat aan de vooravond van grote ontwikkelingen, kan groeien in zijn maatschappelijke rol voor de gemeentelijke kernen, en inspireert op landelijk niveau.”

Raad van Toezicht-voorzitter Puck Huitsing: “Onder leiding van Mariette Dölle heeft het museum fors aan zichtbaarheid gewonnen. Ze zorgde voor de professionalisering van het team en een versterkt verdienvermogen en zette zich bijzonder in voor de bestendiging van de goede verhoudingen met samenwerkingspartners in onze lokale regio. We danken haar voor het succesvol leiden van ons museum en gunnen haar de boeiende uitdaging. Haar taken en verantwoordelijkheden zullen tijdelijk worden waargenomen zodat de continuïteit gewaarborgd is. We feliciteren de Oude Kerk met haar nieuwe directeur.”

De afgelopen jaren programmeerde Dölle succesvolle internationale tentoonstellingen als Vlaamse Expressionisten en Die Brücke en organiseerde ze populaire familietentoonstellingen, zoals in 2021 rond kinderboekenillustrator Thé Tjong-Khing. Met spraakmakende tentoonstellingen als Het Zalig Nietsdoen, Bloot, Lucht en de huidige tentoonstelling The Roaring Twenties maakte ze ruimte voor de reflectie van kunstenaars en publiek op actuele maatschappelijke thema’s.

 

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Museum Kranenburgh, afdeling Communicatie: Angelika Bisseling of Ellen de Wijs-Piekaar | T 072 - 201 5000 | T 072 - 201 5004 | communicatie@kranenburgh.nl
Oude Kerk : Martine Willekens | PR adviseur | T 06 53 60 04 31 | martine@peperoffice.nl