Fietsliefhebbers en geschiedenisfanaten halen hun hart op met de Herenwegroute, een intrigerende reis langs de rijke geschiedenis en adembenemende landschappen van de Noord-Hollandse kust. De route, die van Heemskerk tot aan Camperduin loopt, belooft een onvergetelijke ervaring vol culturele ontdekkingen en pittoreske tussenstops. De route is voor €2,50 onder andere verkrijgbaar bij onze museumwinkel en bij Het Sterkenhuis.

"De Herenwegroute is meer dan alleen een fietsroute, het is een reis door de tijd, die de fascinerende geschiedenis en culturele rijkdom van de regio tot leven brengt", aldus Erik Luik, conservator van historisch museum Het Sterkenhuis. "Bergen is een rijke gemeente met zoveel cultuurhistorie en veel vrijwilligers om die historie levend te houden. Er liggen nog veel meer kansen in Bergen om kunst en historie beleefbaar te maken. En die kansen willen we met z’n allen graag benutten".

De Herenwegroute, geïnspireerd door de tentoonstelling "Herenweg, terug op de kaart" in historisch museum Het Sterkenhuis, biedt fietsers de mogelijkheid om de historische Herenweg te volgen, een cruciale verbindingsroute die al sinds de vroege middeleeuwen een rol speelt in de verspreiding van het christelijk geloof, oorlogsvoering en handel. De fietsroute omvat 30 hoogtepunten, variërend van historische en natuurlijke bezienswaardigheden tot schilderachtige dorpen met leuke afstapplekken en gezellige horecagelegenheden waar je even kunt bijkomen. De route, die ook in delen kan worden gereden, is verkrijgbaar bij Het Sterkenhuis, Museum Kranenburgh, Huys Egmont, Huis van Hilde, Abdij van Egmond, bij de VVV en andere geselecteerde verkooppunten zoals fietsverhuur en boekhandels.