Opgelet: Museum Kranenburgh is gesloten van 9 - 20 april vanwege ombouw van tentoonstellingen | Attention: Museum Kranenburgh is closed 9 - 20 April due to change of exhibitions

Melding sluiten

Basisscholen

Leerlingen aan basisscholen maken spelenderwijs kennis met kunst en het museum in diverse programma’s.

Foto Aad Hoogendoorn

RONDLEIDING MET TEKENWORKSHOP

Bij ieder programma is een voorbereidende les en verwerkingsopdracht voor in de klas beschikbaar, aangepast op de verschillende niveaus. Deze krijgt u per mail toegestuurd na de bevestiging van uw boeking en krijgt u geprint mee na afloop van het bezoek.

Groep 1-2: Kleurpraat en vormentaal

Tijdens dit interactieve kunstprogramma maken leerlingen van groep 1 en 2 kennis met het museum en het begrip kunst. Ze ontdekken wat kunst allemaal kan zijn, dat je kunst met (bijna) alle zintuigen kunt ervaren en dat je zelf ook kunst kunt maken. We gaan samen op ontdekkingsreis langs allerlei kunstwerken. Kunstwerken die 100 jaar geleden zijn gemaakt, maar ook kunstwerken van nu. We ontdekken dat een kunstwerk bestaat uit kleuren en vormen die je kunt benoemen. Zo kun je kleur gebruiken om een emotie uit te drukken en kun je met vormen allerlei objecten maken; plat op het doek of 3D in de ruimte. We ontdekken dat kunst van alles kan zijn! Van schilderijen en foto’s tot schelpen en boomstammen. We ontdekken dat je zelf allerlei verhalen kunt verzinnen bij een kunstwerk, want kunst prikkelt de fantasie. We ontdekken dat je kunst met (bijna) alle zintuigen kunt ervaren: we kunnen er staand, zittend of liggend naar kijken, we kunnen geuren verbinden aan een kunstwerk, we kunnen materialen voelen en we kunnen zelfs kunst horen. Tijdens de workshop gaan ze zelf aan de slag met het maken van een schaduwdier met krijt op papier.

Duur museumles: 90 minuten (60 minuten museumbezoek, 30 minuten workshop)
Groep: 1-2
Kosten: 135 euro per klas (maximaal 30 leerlingen)
Beschikbaar: tot november 2024

 

Groep 3-4: Verf vol verhalen

Tijdens een interactieve rondleiding vol vragen, verhalen en kunstkijkspelletjes ontdekken de leerlingen van groep 3 en 4 de tentoonstellingen. We ontdekken dat je kunst kunt maken van allerlei materialen: met verf, maar ook met boomstammen, schelpen en zelfs eierschalen!
We ontdekken dat je kunst met (bijna) alle zintuigen kunt ervaren: we kunnen er naar kijken vanuit verschillende invalshoeken (staand, zittend, liggend en ondersteboven!), we kunnen geuren verbinden aan een kunstwerk, we kunnen materialen voelen en we kunnen kunst horen. We ontdekken ook dat je zelf allerlei verhalen bij een kunstwerk kunt bedenken: wat zie je? Wat gebeurt er? Hoe loopt het verhaal af? Tijdens de workshop gaan ze zelf aan de slag met het maken van een schaduwdier met krijt op papier.

Duur museumles: 90 minuten (60 minuten museumbezoek, 30 minuten workshop)
Groep: 1-2
Kosten: 135 euro per klas (maximaal 30 leerlingen)
Beschikbaar: tot november 2024

 

Groep 5-6: Kijken is een Kunst

Dit interactieve kunstprogramma in Museum Kranenburgh laat leerlingen in groep 5 en 6 kennismaken met kunst van toen en nu. Waar kunstenaars van toen vooral de eigen omgeving en emoties met verf op het doek vastlegden, kennen de kunstenaars van nu weinig grenzen. Ze gebruiken de meest uiteenlopende materialen, technieken en onderwerpen. We ontdekken dat je kunst kunt maken van allerlei materialen: met verf, maar ook met boomstammen, schelpen en zelfs eierschalen! We ontdekken dat je kunst met (bijna) alle zintuigen kunt ervaren, zoals kijken, voelen, ruiken en horen. Ze leren kritisch te kijken, te verwoorden wat zij zien en te luisteren naar elkaar. Tijdens de wandeling door de tentoonstellingen met allerlei opdrachten en kunstkijkspelletjes maken de kinderen spelenderwijs kennis met de bouwstenen van een kunstwerk: beeldaspecten, materiaal en betekenis. Zo zetten de leerlingen op een laagdrempelige manier hun eerste stappen op het gebied van kunstbeschouwing. Tijdens de workshop gaan ze zelf aan de slag met het maken van een schaduwdier met krijt op papier.

Duur museumles: 90 minuten (60 minuten museumbezoek, 30 minuten workshop)
Groep: 5-6
Kosten: 135 euro per klas (maximaal 30 leerlingen)
Beschikbaar: tot november 2024

 

Groep 7-8: De kunst voorbij!

Via een interactieve rondleiding vol vragen, verhalen en kunstkijkspelletjes ontdekken de leerlingen de drie huidige tentoonstellingen. We gaan allereerst samen kijken naar kunstwerken die de natuur verbeelden, waaronder een groot kunstwerk van schelpen, bewegende boomstammen en schilderijen van de duinen. We onderzoeken welke geuren er bij het kunstwerk passen en we voelen met onze handen waar het van gemaakt is. Wist je bijvoorbeeld dat we ook een kunstwerk hebben die volledig is gemaakt van gemalen stenen? Dit laten we je zien! Vervolgens ontdekken we de abstracte dieren en planten van kunstenaar Jan Roeland. Wat zien we hier? En wat zou er gebeuren als de kunstenaar andere keuzes had gemaakt? Tot slot gaan we luisteren naar de kunstwerken van Harmen Brethouwer. Kunst dat geluid maakt! Misschien herkennen we dit geluid wel van iets anders? In Museum Kranenburgh beleven de leerlingen kunst met alle zintuigen. Tijdens de workshop gaan ze zelf aan de slag met het maken van een schaduwdier met krijt op papier.

Duur museumles: 90 minuten (60 minuten museumbezoek, 30 minuten workshop)
Groep: 7-8
Kosten: 135 euro per klas (maximaal 30 leerlingen)
Beschikbaar: tot november 2024

 

Nieuw: Kranenburgh danst!

In dit nieuwe project slaan DinK (Dansen in de Klas) en Museum Kranenburgh hun handen in één. Op een expressieve manier dagen wij de leerlingen uit om kunst via verschillende disciplines te beleven. Dansen is immers ook kunst! De helft van de leerlingen bezoeken het museum waar zij een rondleiding krijgen langs de actuele tentoonstellingen. Schilderijen, schelpenkunst, bewegende boomstammen; er is van alles te ontdekken door leuke opdrachten en kijkspelletjes. Ondertussen krijgt de andere helft van de leerlingen in de grote zaal van het museum een dansworkshop van DinK die is geïnspireerd op de kunstwerken. De relatie tussen mens en natuur staat hierbij centraal. Halverwege het programma wisselen de groepen, zodat iedereen aan de beurt komt. Het bezoek wordt afgesloten met een danspresentatie voor elkaar in het museum.

Duur: 135 minuten
Groep: 4-8
Kosten: 265 euro per klas (maximaal 30 leerlingen)
Beschikbaar: gehele jaar op maandagen

*Bij de het programma is een voorbereidende les en verwerkingsopdracht voor in de klas beschikbaar. Deze krijgt u per mail toegestuurd na de bevestiging van uw boeking.

Foto Romy Zwart

STUDIO C workshops op maat

In deze workshop gaat een teamlid van Studio C eerst met de kinderen op pad door het museum om inspiratie op te doen. Vervolgens gaan zij aan de slag in Studio C, het educatieve atelier van Museum Kranenburgh. Hier maken de leerlingen eigen kunst om mee te nemen! 

Duur workshop: 90 minuten 
Wie: alle leeftijden, ook voor BSO’S
Omvang: maximaal 15 kinderen tegelijkertijd. Bij grotere groepen graag mailen voor mogelijkheden naar educatie@kranenburgh.nl  
Kosten: prijs op aanvraag

Reserveren

Programma’s moeten minimaal twee weken van tevoren worden aangevraagd. Tot 48 uur van tevoren kunt u nog kosteloos annuleren, hierna brengen wij de kosten in rekening. Neem voor meer informatie of het boeken van een van onze programma's contact op via educatie@kranenburgh.nl.