OPGELET: Museum Kranenburgh is 19 t/m 30 september gesloten wegens wisseling van tentoonstellingen | Museum Kranenburgh is closed 19 - 30 September due to change of exhibitions

Melding sluiten

Basisscholen

Leerlingen aan basisscholen maken spelenderwijs kennis met kunst en het museum in diverse programma’s.

Foto Aad Hoogendoorn

Kleurpraat en Vormentaal + workshop

Welke kleuren en vormen ken je allemaal? En welke kleuren en vormen kun je ontdekken in de tentoonstelling? En hoe wordt kleur en vorm gebruikt door de kunstenaar? Kleuters leren spelenderwijs kleuren, vormen en materialen ervaren, en beleven. Zo kun je kleur gebruiken om een gevoel uit te drukken en kun je met vormen allerlei objecten maken. Wist je dat je zelfs kunst kunt maken met wol? Hoe voelt dat eigenlijk? En hoe ruikt het? Hoe klinkt een schaap? In deze rondleiding prikkelen we de fantasie en beleven de kleuters kunst met alle zintuigen. Ze gaan ook zelf aan de slag met wol: de leerlingen maken een eigen weefwerkje, geïnspireerd op het werk van textielkunstenaar Claudy Jongstra.

Duur museumles: 90 minuten (45 minuten museumbezoek, 45 minuten workshop)
Groep: groep 1-2
Kosten: 135 euro per klas (maximaal 30 leerlingen)

Voorbereidende les: Groep 1-2

Verf vol verhalen + workshop

Via een interactieve rondleiding vol vragen, verhalen en kunstkijkspelletjes ontdekken de leerlingen van groep 3 en 4 de tentoonstellingen. Hoe maakt een kunstenaar een kunstwerk en welke materialen worden gebruikt? Wist je dat je ook kunst kunt maken met wol? Hoe voelt dat eigenlijk? En hoe ruikt het? De leerlingen beleven kunst met alle zintuigen. En kunst prikkelt de fantasie! Welke verhalen gaan er schuil achter de kunstwerken? En hoe denk je dat zo’n verhaal afloopt? De kinderen leren over de spannende manieren waarop je zelf kleuren kunt maken: met uienschillen, bijvoorbeeld, en heb je wel eens van wede gehoord? Ook maken de kinderen een eigen weefwerkje, geïnspireerd op het werk van textielkunstenaar Claudy Jongstra. 

Duur museumles: 90 minuten (45 minuten museumbezoek, 45 minuten workshop)
Groep: 3-4
Kosten: 135 euro per klas (maximaal 30 leerlingen)

Voorbereidende les: Groep 3-4

Kijken is een kunst + workshop

Door met een open blik naar kunstwerken te kijken en hierover te praten ontdekken leerlingen van groep 5 en 6 samen de verborgen boodschap van kunst van toen en nu. Wat zie ik? Wat betekent dat? En wat vind ik ervan? Tijdens de actieve rondleiding door de tentoonstelling maken de kinderen kennis met de bouwstenen van een kunstwerk: beeldaspecten (tekentechniek, compositie, donker/licht, kleurgebruik, vorm, etc.), materiaal en betekenis. Zo zetten de kinderen hun eerste stappen op het gebied van kunstbeschouwing. De leerlingen gaan aan de slag met activerende werkvormen en beleven kunst met alle zintuigen. Wist je dat je kunst kunt maken met wol? En hoe maak je eigenlijk verf? Met uienschillen bijvoorbeeld, en heb je wel eens van wede gehoord? Samen ontdekken we de geheimen van bijna vergeten verftechnieken. Ook maken de kinderen een eigen weefwerkje, geïnspireerd op het werk van textielkunstenaar Claudy Jongstra.

Duur museumles: 90 minuten (45 minuten museumbezoek, 45 minuten workshop)
Groep: 5-6
Kosten: 135 euro per klas (maximaal 30 leerlingen)

Voorbereidende les: Groep 5-6

 

 

Foto Aad Hoogendoorn

De kunst voorbij! + workshop

Dit programma laat leerlingen in groep 7 en 8 kennismaken met kunst van toen en nu. Tijdens de interactieve en activerende rondleiding komen er allerlei kunstvormen voorbij en ervaren ze een vorm van expressie die niet alledaags is. Wist je dat kunst een boodschap kan hebben? Door kunst te ontleden en te verbinden aan de eigen leefomgeving en hedendaagse maatschappelijke kwesties, leren ze anders kijken: naar de wereld, naar elkaar en naar zichzelf. In onze interactieve en activerende rondleiding beleven de leerlingen kunst met alle zintuigen. Want wist je dat je ook kunst kunt maken van wol? Hoe voelt en ruikt dat? En waar maak je eigenlijk verf van? Met uienschillen en kamille bijvoorbeeld – en heb je wel eens van wede en meekrap gehoord? Samen ontdekken we de geheimen van bijna vergeten verftechnieken. Ook maken de leerlingen een eigen weefwerkje, geïnspireerd op het werk van textielkunstenaar Claudy Jongstra. 

Duur museumles: 90 minuten (45 minuten museumbezoek, 45 minuten workshop)
Groep: 7-8
Kosten: 135 euro per klas (maximaal 30 leerlingen)

Voorbereidende les: Groep 7-8

STUDIO C workshops op maat

In deze workshop gaat een teamlid van Studio C eerst met de kinderen op pad door het museum om inspiratie op te doen. Vervolgens gaan zij aan de slag in Studio C, het educatieve atelier van Museum Kranenburgh. Hier maken de leerlingen eigen kunst om mee te nemen! Er kan met een thema op aanvraag worden gewerkt.

Duur workshop: 90 minuten 
Wie: alle leeftijden, ook voor BSO’S
Omvang: maximaal 15 kinderen tegelijkertijd. Bij grotere groepen graag mailen voor mogelijkheden naar educatie@kranenburgh.nl  
Kosten: prijs op aanvraag

Reserveren

Programma’s moeten minimaal twee weken van tevoren worden aangevraagd. Tot 48 uur van tevoren kunt u nog kosteloos annuleren, hierna brengen wij 50% in rekening. Neem voor meer informatie of het boeken van een van onze programma's contact op via educatie@kranenburgh.nl.

Foto Aad Hoogendoorn