Deze zondagmidag staat levenskunstenaar Aat Veldhoen niet alleen centraal in de tentoonstellingszalen van MuseumKranenburgh, maar ook tijdens een tweetal lezingen!

Mattie Boom

Conservator fotografie van het Rijksmuseum Mattie Boom vertelt over de minder bekende, maar fascinerende collectie polaroidfoto's van Aat Veldhoen in het bezit van het Rijksmuseum. De vele honderden foto's uit de jaren 1960 - 1970 geven een intieme inkijk in het leven van Veldhoen en zijn gezin, maar laten ook een prachtig tijdsbeeld zien. Mattie Boom werkt sinds 1994 in het Rijksmuseum als conservator fotografie. Boom stelt tentoonstellingen samen, schrijft catalogi en doet onderzoek naar de collectie van het Rijksmuseum. Mede dankzij Boom is de fotocollectie van het Rijksmuseum uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende verzameling - met 130.000 19de-eeuwse foto’s en 20.000 werken uit de 20ste eeuw.

                     

                           Mattie Boom

Natasja Rietdijk

Kunstenaar, auteur en docent Natasja Rietdijk (1967) vertelt over haar bijzondere band met Veldhoen en haar bewondering voor o.a. de etsen van de kunstenaar, voor wie zij in 2000 voor het eerst model zat in het atelier van Rembrandt in het Rembrandthuis. Ze werd zijn vaste model en muze. Veldhoen inspireerde haar op zijn beurt bij het maken van haar eigen schilderijen en tekeningen. Rietdijk schreef regelmatig over Veldhoen, onder meer in Hollands Maandblad en het boek Aat Veldhoen - De roes van het scheppen dat ze met Ed de Heer maakte over het veelzijdigheid van de kunstenaar en waaraan o.a. Mattie Boom als co-auteur haar medewerking verleende.

Programma

14.00 u Lezing Mattie Boom | pauze | lezing Natasja Rietdijk
15.30 u Einde programma
 

Reserveren

Deelname aan deze middag is gratis exclusief museumentree. Reserveren is verplicht via rsvp@kranenburgh.nl onder vermelding van 'lezingenmiddag Aat Veldhoen'.