Van tal van beroemde Bergense School-kunstenaars in Bergen zijn de woonhuizen nog te vinden. Ingebed in het groen spreken ze tot de verbeelding en wekken ze de kunstenaars tot leven. Zoals huis De Ster of 'Meerhoek' in Park Meerwijk, waar de Franse kunstenaar Henri Le Fauconnier een tijdlang woonde.

Een aantal avant-garde kunstenaars vertrok begin vorige eeuw uit Amsterdam naar Bergen, gelokt door het magische zeelicht en elkaar. Onder hen schilders als Arnout Colnot, Dirk Filarski, Leo Gestel en Matthieu Wiegman. Was in Amsterdam het atelier van Leo Gestel, de beroemde Jan Steenzolder, een trefpunt voor kunstenaars, in Bergen werd het huis en later de Kunstzaal van verzamelaar en kunstmecenas Piet Boendermaker (1877 – 1947) een belangrijke hotspot. Diezelfde Kunstzaal zou later het atelier worden van multitalent Lucebert: het Luceberthuis, tegenwoordig een artist-in-residence. Ook atelierwoning De Vlerken van Charley Toorop was een belangrijke ontmoetingsplek voor kunstenaars; haar avondjes met vrienden werden door haar schoondochter en fotograaf Eva Besnyö fraai vereeuwigd. Haar zoon Edgar Fernhout koos er na de dood van zijn moeder eveneens voor om in De Vlerken te gaan wonen, omdat hij gefascineerd werd door de natuur en het licht in Bergen.

Meer weten? Koop het boekje In de voetsporen van Leo Gestel (2018) in onze Museumshop, hierin vind je tal van verhalen en handige kaarten en adressen.

Kom alvast in de stemming en luister hier naar het interview voor EO NPO Radio 5 (juli 2020) met dorpsdichter Arij van der Vliet, die vertelt over de bezielde bomen, het bijzondere licht, de Ruïnekerk en de kracht van kunst in het dorp Bergen.
Of luister naar de superleuke podcast van 21 oktober over schilder Leo Gestel en de tentoonstelling in de serie 'Dat kan mijn kleine nichtje ook' van Gisbert van Baalen en Noortje Veldhuizen voor BNNVARA via Spotify of Apple Podcast.