Zo’n vijftig werken van Armando worden gepresenteerd, met bekende thema’s als oorlog en Duitsland. De schilderijen, tekeningen en beelden zijn zelden te zien en komen van musea, particulieren en uit de privécollectie van de kunstenaar. De titel is ontleend aan het gedicht overmacht dat Lucebert voor Armando schreef.

Bergen

Armando komt graag en vaak in Bergen, al bijna zeventig jaar. ‘Ik durf wel te zeggen: na Berlijn ben ik het liefste in Bergen’, zegt hij. Zijn band met het dorp loopt ook via Lucebert (1924-1994). Als Armando halverwege de jaren vijftig met zijn gedichten debuteert, is de invloed van Lucebert duidelijk te zien. Pas in 1991 leren de kunstenaars elkaar in Berlijn kennen. Later maakt Lucebert het gedicht overmacht voor Armando en ontmoeten ze elkaar regelmatig in Luceberts atelier in Bergen.

Vrijheid

Armando (1929) woont en werkt afwisselend in Nederland en Potsdam. Behalve beeldend kunstenaar en dichter is hij schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker. Hij is een van de grootste multi-talenten van Nederland en ontving een groot aantal prijzen. In 1953 treedt hij voor het eerst met een kunstwerk naar buiten. Als hij in 1949 in een pension in Bergen zit, is Armando musicus en dichter. ‘Ik had geen zin meer in muziek, trok me terug en wilde weer tekenen’, zegt hij over die periode. Hij is twintig jaar oud en droomt van vrijheid. ‘Het woord vrijheid zat gebeiteld in m’n hoofd.’ En: ‘Kunst was toch de rauwe, hese onderkant van de vrijheid.’