Kunstenaar Esther Tielemans (1976) maakt al weer even furore met haar bijzondere schilderij-objecten. Haar werk is met de jaren steeds abstracter geworden en gaat nadrukkelijk over het oppervlak en de schilderkunst zelf. De kleuren, vormen, glans en spiegelingen van haar panelen werken aanstekelijk. “Ik onderzoek de fundamenten van het schilderen; de suggestie van een realiteit, van een derde dimensie binnen een plat kader.”

Voor Esther Tielemans is de natuur een muze, een model dat ze schildert naar haar persoonlijke ideeën, gedachten en herinnering, maar ook met referenties naar de lange traditie van de schilderkunst. In haar installatie Based on a True Story presenteert de kunstenaar een ensemble van acht schilderijen en drie vrijstaande monochrome panelen, opgebouwd als een landschap waarvan ze ons deelgenoot maakt.

Tielemans’ werken lijken met de jaren abstracter te worden en steeds meer te gaan over de schilderkunst zelf. Om de fundamenten van het medium te doorgronden tast ze de grenzen af tussen schilderkunst, sculptuur en architectuur, tussen het schilderij en zijn kader. Toch gaat het er Tielemans niet om het schilderij te reduceren tot vorm, lijn en kleur. Ze gebruikt haar herinnering en intuïtie, kleuren en penseelstreek om wat ze heeft ervaren in een landschap, terug te halen.

Based on a True Story laat zien dat abstractie voortkomt uit een reële ervaring. Een ervaring die niet meer volledig terug te halen is, maar slechts gefragmenteerd in het geheugen is opgeslagen. Als schijnbare déja-vu’s van bijvoorbeeld wolkenluchten of rimpelingen op een wateroppervlak; aangename, maar ook melancholiek stemmende sensaties.

Boekje Based on a True Story

Bij de tentoonstelling verschijnt een boekje met 16 luxe kaarten van Tielemans' werk en een korte inleiding op haar kunst door Rudi Fuchs. Binnenkort te koop in de museumshop.
Het boekje kwam tot stand in partnership met AkzoNobel Art Foundation.
 

Esther Tielemans

Esther Tielemans won onder andere de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst en de Wolvecampprijs. Haar werk was te zien in tentoonstellingen in onder meer Singer Laren, Dordrechts Museum, Gem, Den Haag , Museum Voorlinden, Wassenaar, Van Abbemuseum Eindhoven, en op Art Basel. Haar werk bevindt zich in tal van museale - en bedrijfscollecties. In 2019 is Esther Tielemans artist-in-residence bij ISCP New York.

Podcast

Meer horen over de tentoonstelling? Luister naar de podcast waarin Caspar Stalenhoef in gesprek ging met Esther Tielemans. Ze vertelt hoe ze deze tentoonstelling heeft ingericht en wat daarvoor de inspiratie was.

 

Esther Tielemans

Luister de podcast via Spotify, Apple Podcasts of hieronder.