Met zijn grote gedrevenheid was Leo Gestel een inspirator voor zijn vakbroeders in Bergen en daarbuiten. Hij schilderde Portret van een vrouw in een periode waarin hij volop experimenteerde en zijn heel eigen versie van het kubisme en het futurisme ontwikkelde.

Verbinding met Bergen

Hoewel Gestel zich pas in 1921 in Bergen vestigde, is zijn Portret van een vrouw verbonden met het kunstenaarsdorp. Het schilderij is afkomstig uit de collectie van de Bergense mecenas Piet Boendermaker, wat wordt bevestigd door een zelf beschreven etiket op de achterzijde. Wie de geportretteerde is, blijft vooralsnog een geheim.

NN Group voor kunst en cultuur

NN Group heeft een bedrijfscollectie van ruim 1500 werken opgebouwd waaronder een unieke serie glaskunst  en kunstwerken van de Nieuwe Haagse School. De collectie omvat naast glaskunst schilderijen, fotografie, grafiek en installaties. NN Group  hecht waarde aan de rol van kunst en cultuur in de maatschappij, omdat kunst inspireert en verbindt. Het bedrijf wil helpen om kunst toegankelijk te maken voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. NN Group  investeert in culturele samenwerkingsprojecten door tentoonstellingen te ondersteunen. Daarnaast reikt het bedrijf sinds 2017 een hedendaagse kunstprijs uit, de NN Group Art Award, en worden er kunstopdrachten  gegenereerd ten behoeve van de eigen bedrijfscollectie.

Caroline Roodenburg

Gastcurator Caroline Roodenburg is gespecialiseerd in het tijdvak 1850-1970. Ze publiceert over Nederlandse en internationale kunstenaars en leverde bijdragen aan tentoonstellingscatalogi van o.a. het Singer Museum in Laren (Leo Gestel, 2015) en het Gemeentemuseum Den Haag. Daarnaast is ze tentoonstellingsmaker (o.a. voor Museum MORE, tentoonstelling Johan van Hell - Op klare toon) en docent.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt In de voetsporen van Gestel, met een bijdrage van Caroline Roodenburg over haar onderzoek en een kleurrijke Gestel-wandeling door Bergen door Karin Evers.

Podcast

Meer horen over de tentoonstelling? Caspar Stalenhoef maakte een podcast over Het geheim van Gestel, en sprak met Mariette Dölle (directeur Kranenburgh), Marianne van Gils (conservator Kranenburgh) en Caroline Roodenburg (gastconservator van deze tentoonstelling). De podcast is verkrijgbaar aan de entreebalie van het museum - of beluister deze (vanaf 3 juni) hier: