Het schilderij is een genereuze, meerjarige bruikleen uit de bedrijfscollectie van NN Group, een  internationale financiële dienstverlener (moederbedrijf van Nationale-Nederlanden). Kunsthistorica en Gestel-expert Caroline Roodenburg onderzocht in opdracht van het museum welke plek het werk inneemt binnen het oeuvre van de grootmeester van de Bergense School. Het werk blijkt afkomstig uit de collectie van verzamelaar Piet Boendermaker. Directeur Mariette Dölle: ‘Deze genereuze bruikleen bekroont Kranenburghs groeiende reputatie als museum met een landelijke uitstraling, waar de Bergense School thuis is.’ Portret van een vrouw is te zien in de tentoonstelling Het Geheim van Gestel, van 3 juni t/m 16 september 2018.

Leo Gestel

Met o.a. zijn werk Herfst (1909) is Leo Gestel is een van de centrale kunstenaars in de collectie van Museum Kranenburgh. Onder vakbroeders was hij een spilfiguur die de toon zette, zo ook onder de schilders die later tot de Bergense School zouden worden gerekend. Gestel schilderde zijn Portret van een vrouw in 1913, een periode waarin hij er lustig op los experimenteerde en zijn heel eigen versie van het kubisme en het futurisme ontwikkelde. Het vrouwenportret is verbeeld in een vlakke compositie van pastelkleuren, vormen en lijnen. Geheel volgens de regels van het kubisme bracht Gestel hier meerdere perspectieven samen in een levendig beeld. Hoewel Gestel zich pas in 1921 in Bergen vestigde, is zijn Portret van een vrouw verbonden met het kunstenaarsdorp. Het werk is afkomstig uit de collectie van Piet Boendermaker. Een door deze mecenas van de Bergense schilders zelf beschreven etiket op de achterzijde van het schilderij bevestigt dit.

NN Group voor kunst en cultuur

NN Group heeft een bedrijfscollectie van ruim 1500 werken opgebouwd waaronder een unieke serie glaskunst  en kunstwerken van de Nieuwe Haagse School. De collectie omvat naast glaskunst schilderijen, fotografie, grafiek en installaties. NN Group  hecht waarde aan de rol van kunst en cultuur in de maatschappij, omdat kunst inspireert en verbindt. Het bedrijf wil helpen om kunst toegankelijk te maken voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. NN Group  investeert in culturele samenwerkingsprojecten door tentoonstellingen te ondersteunen. Daarnaast reikt het bedrijf sinds 2017 een hedendaagse kunstprijs uit, de NN Group Art Award, en worden er kunstopdrachten  gegenereerd ten behoeve van de eigen bedrijfscollectie.

Caroline Roodenburg

Gastcurator Caroline Roodenburg is gespecialiseerd in het tijdvak 1850-1970. Ze publiceert over Nederlandse en internationale kunstenaars en leverde bijdragen aan tentoonstellingscatalogi van o.a. het Singer Museum in Laren (Leo Gestel, 2015) en het Gemeentemuseum Den Haag. Daarnaast is ze tentoonstellingsmaker (o.a. voor Museum MORE, tentoonstelling Johan van Hell - Op klare toon) en docent.