Jazz en humor

De drummer Bennink is autodidact en een fenomeen in de internationale jazzwereld, bekend om de manier waarop hij jazz en absurdistische humor combineert. Hij is medeoprichter van het orkest Instant Composers Pool (ICP) dat dit jaar 50 jaar bestaat en nog steeds internationaal furore maakt

Beeldende kunst en inspiratie

De beeldend kunstenaar Bennink is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sterk beïnvloed door de anti-kunst van Dada relativeert ook hij kunst met een grote K. Uit wat hij noemt ‘een soort betrokkenheid met de dingen’ hergebruikt Bennink ogenschijnlijk waardeloze objecten uit zijn directe omgeving, zoals kapotte trommelvellen en stokken. In zijn sculpturen en installaties krijgen ze een tweede leven. Voor zijn tekeningen en collages put Bennink uit zijn persoonlijke herinneringen en intuïtie. Vogels en vliegtuigen keren hierin vaak terug, symbolen van dezelfde vrijheid die hij verpersoonlijkt tijdens zijn optredens. 

Uitstallingen

Irma Boom creëerde een aantal plateaus waarop Bennink zijn werken heeft uitgespreid. Via deze uitstallingen kijken we mee in zijn hoofd, waar muziek en beeldende kunst onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en waar we zijn spontane, vaak absurdistische associaties kunnen volgen.
Irma Boom is een internationaal gerenommeerd ontwerper die vele prijzen ontving, onder meer voor haar boekontwerpen. Voor Bennink ontwierp ze de monografie HAN BENnInK die dit najaar tijdens de tentoonstelling verschijnt.

Podcast 

Beluister hier de podcast van Caspar Stalenhoef en ontdek de muziek en verhalen achter deze tentoonstelling! Met: kunstenaar Han Bennink, ontwerpers Irma Boom en Tariq Heijboer, fotograaf Pieter Boersma, conservator Marianne van Gils en directeur Mariette Dölle.

Han Bennink live in Kranenburgh

19 nov 2017 | concert Quartet Han Bennink
6 jan 2018 | a Tribute to Han Bennink | jazz, film en interviews