Hoe verhoudt de mens zich tot de natuur in deze tijden van ecologische crisis? Dit voorjaar presenteert Museum Kranenburgh het nieuwste werk van de Spaanse kunstenaar Cristina Lucas (1973). Natuur is in het werk van Lucas niet een geromantiseerd groen iets, ver weg en los van de mens, maar vervlochten met economische en politieke systemen van macht. Met haar werk spoort ze je aan om anders te kijken naar de interactie tussen mens en omgeving, en daarmee ook naar de manier waarop jij je verhoudt tot jouw omgeving. De strikte scheiding tussen levende mensen en de (ogenschijnlijk) levenloze omgeving vervaagt in haar werken, waarin juist een netwerk van relaties verschijnt.

De tentoonstelling focust op een groep werken waarin de elementen een rol spelen. Lucas verkent de verstrengeling tussen mens en omgeving door kunst te maken met de scheikundige elementen uit de natuur, maar waar óók het menselijk lichaam uit bestaat, zoals calcium, ijzer en jodium. Het resultaat is een bijzondere groep kleurrijke werken. Een ander thema in de tentoonstelling zijn werken gemaakt van materialen die gelinkt zijn aan de petrochemische industrie, waarmee Lucas inzoomt op de ontstaansgeschiedenis van de energiebronnen die ons dagelijks leven mogelijk maken. Tenslotte licht Lucas kobalt uit, een element dat een grote rol speelt in de kunstgeschiedenis, maar ook cruciaal is in de energietransitie én het menselijk lichaam.

Over de kunstenaar

De Spaanse kunstenaar Cristina Lucas (1973) werkt in verschillende media: performance, fotografie, installatiekunst, schilderkunst en sculpturale kunst. Ze verbleef van 2006-2007 in residentie bij het postacademische instituut de Rijksakademie in Amsterdam. Lucas richt zich in haar werk op prangende actuele vraagstukken van feministische, politieke en ecologische aard. Daarbij bewaart ze een subtiele balans tussen een speelse stijl en conceptuele scherpzinnigheid.

Samenstelling

De tentoonstelling Cristina Lucas – Environment is Us is samengesteld door Anna-Rosja Haveman (1993). Haveman is promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen en curator. In haar promotieonderzoek kijkt ze naar ‘ecokritische’ en artistieke benaderingen van kustlandschappen in Nederland van 1970 tot nu.

Podcast

Luister hier naar de speciale podcast met gastcurator Anna-Rosja Haveman en artistiek directeur Colin Huizing over het werk van Cristina Lucas!

Meer te zien van Cristina Lucas

Cristina Lucas is een van de kunstenaars waarvan haar werk te zien is in de tentoonstelling Someone is getting rich in het Tropenmuseum. Hierin wordt de relatie tussen kolonialisme en het mondiale systeem onderzocht. De tentoonstelling is nog tot 7 januari 2024 te zien.