In het Bergense atelier van schilder-dichter Lucebert staat alles er nog net zo bij als toen hij er werkte. De kasten vol boeken en vergeelde tijdschriften, de pick-up met jazzplaten, de werktafel, de beschilderde muren vol beesten en monsters: het lijkt alsof hij ieder moment kan binnenlopen. Deze tastbare geschiedenis vormde het uitgangspunt voor een serie nieuwe foto’s van Frédérique van Rijn.

Remco Campert

Van Rijn fotografeerde landschappen rond Bergen en Javea en voegde deze samen met details uit de ateliers: verfspatten, schilderingen, details uit Luceberts schilderijen en persoonlijke spullen van de kunstenaar. Op deze manier gaan haar fotografische collages een surrealistische dialoog aan met het leven en werk van Lucebert. Schrijver en dichter Remco Campert koos bij elke fotocollage een passende dichtregel uit het rijke oeuvre van Lucebert. Ook het schilderij Madame (1986) van Lucebert zelf te zien.

Publicatie

Tijdens de tentoonstelling verschijnt de publicatie het lichte oog huilt kleuren (99 Uitgevers/ Publishers) met onder meer een tekst en gedicht van Remco Campert.