Aanbod 

Interactieve rondleiding 

De leerlingen bezoeken de tentoonstellingen Harmen Brethouwer, Jan Roeland en In de rug van de zee.
Duur: 
60 minuten
Kosten: 60 euro per 15 leerlingen
Boeken: Mail naar educatie@kranenburgh.nl

Interactieve rondleiding met fotografieworkshop

De leerlingen bezoeken de tentoonstellingen Harmen Brethouwer, Jan Roeland en In de rug van de zee. Vervolgens maken de leerlingen in groepsverband zelf kunst tijdens een fotografieworkshop, waardoor de leerlingen anders gaan kijken naar de directe omgeving. 
Duur: 90 minuten
Kosten: 90 euro per 15 leerlingen
Boeken: Mail naar educatie@kranenburgh.nl

Programma op maat

Heb je speciale wensen voor een programma op maat, neem dan contact op met de afdeling educatie via educatie@kranenburgh.nl. Er is veel mogelijk.

 

Meer informatie over het programma tot november 2024

De leerlingen ontdekken onze tentoonstellingen samen met een museumdocent. Het bezoek is activerend en interactief: onze rondleiders gaan in gesprek met de leerlingen en vragen ze naar hun mening. Door middel van speelse, activerende opdrachten worden de leerlingen uitgedaagd om kunst op een andere manier te beleven. De leerlingen leren écht goed kijken en beelden te analyseren; een belangrijke vaardigheid als je dagelijks honderden beelden langs ziet komen op TikTok. Daarnaast oefenen ze met argumenteren en samenwerken. Voor de kunstvakken letten we erop dat onze programma’s aansluiten op de leerlijnen, thema’s en eindtermen.

Uniek aan Museum Kranenburgh is dat er iedere keer iets nieuws te zien is. Er is geen vaste collectieopstelling, maar steeds twee of drie nieuwe tentoonstellingen tegelijk. Elke tentoonstelling heeft een ander thema en een volledig andere sfeer dan de vorige. Tot november 2024 kun je bij ons de tentoonstellingen van Harmen Brethouwer, Jan Roeland en In de rug van de zee bezoeken. Na de rondleiding bieden wij een fotografieworkshop aan waarbij de leerlingen (met hun eigen mobiele telefoon) verschillende foto's buiten moeten maken in het kader van vervormend landschap. Ze leren hoe ze van een simpel kiekje een echte kunstfoto kunnen maken door te experimenteren met perspectief, compositie en materialen.

Harmen Brethouwer onderzoekt met zijn kunst twee tradities: de Japanse lakkunst en het ambacht van klokkengieten. Deze historische en ambachtelijke kunstvormen hebben zijn bijzondere belangstelling. Wat hem drijft is niet nostalgie, maar de wens om samen met specialisten en ambachtslieden kunstwerken te maken die de kunst verrijken met nieuwe mogelijkheden. Jan Roeland schildert alledaagse voorwerpen die zijn vereenvoudigd tot overzichtelijke voorstellingen die bestaan uit lijnen en gekleurde vlakken. Zo weet Jan Roeland een eend uit te beelden met alleen een paar ronde vormen (lijf, kop, oog en pupil) en een driehoek als snavel. Hoe ver kun je gaan totdat het beeld onherkenbaar wordt? Roeland nodigt ieder uit tot daadwerkelijk kijken. Tot slot bezoeken we de grote tentoonstelling In de rug van de zee, waar het landschap gedurende 100 jaar is verbeeld door kunstenaars op verschillende wijzen. Van traditionele schilderijen tot hedendaagse experimenten. Van Charley Toorop tot Charlotte Caspers en herman de vries.