De hedendaagse fotografen Blommers & Schumm (beiden 1969) staan bekend om hun eigenzinnige mode- en portretfotografie. Ze werken vaak met niet-professionele modellen zoals vrienden en familieleden, en kiezen voor ongewone poses. Dit resulteert nooit in documentaire portretten; de gelaagde beelden doorbreken ons verwachtingspatroon. Deze zomer is het duo op zoek gegaan naar boswachters in het duinlandschap rondom Egmond, Schoorl en Bergen. Het onzichtbare beroep wordt in de voor het fotografenduo kenmerkende stijl in beeld gebracht. Ze tonen de mannen en vrouwen liggend in het landschap - hún landschap - dat hen lijkt te gaan verzwelgen.

Inspiratie

De serie is geïnspireerd op de werkwijze van de vroeg 20e-eeuwse natuurfotograaf Adolphe Burdet (1860-1940), die met zijn stereocamera de natuur op weergaloze wijze in beeld bracht. De Zwitserse fotograaf vestigde zich begin 20e eeuw op het landgoed Elswout in Overveen. Daar leerde hij in 1905 Jac. P Thijsse kennen. Aangestoken door deze bevlogen natuureducator ontwikkelde Burdet zich tot een pionier in de vogelfotografie. Zijn vogelportretten werden in talloze tijdschriften en boeken gepubliceerd. Veel van deze foto’s zijn nu onderdeel van de omvangrijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. Een selectie is te zien in de tentoonstelling in Kranenburgh.

De Mix: fotografie in dialoog

De tentoonstelling maakt deel uit van De Mix, een serie opdrachten en tentoonstellingen op initiatief van het Nederlands Fotomuseum. Het museum nodigt hedendaagse fotografen uit een fotoserie te maken, geïnspireerd door historisch werk uit de museumcollectie. De series worden gepresenteerd in een museum met een relatie tot het onderwerp. De Mix is een project van het Nederlands Fotomuseum en Rafaël Philippen dat tot stand is gekomen dankzij de steun van het Mondriaan Fonds. www.demixfotoprojecten.nl