Museum Kranenburgh toont het zaalvullende werk Guernica de la Ecología van kunstenaar en eco-activist Claudy Jongstra. Met haar kunstwerk van wol maakt de kunstenaar een vuist tegen een onachtzame wereld die liefdeloos met de aarde omgaat. Een wereld die de biodiversiteit bedreigt en bijvoorbeeld de verfplanten die het natuurlijk kleuren van wol mogelijk maken, laat verdwijnen. Een aanklacht vertaald in boos-kolkende tinten zwart, wit en sepia-grijs. Met de titel van haar werk verwijst Jongstra naar het iconische Guernica dat Pablo Picasso in 1937 schilderde als aanklacht tegen het oorlogsgeweld tijdens de Spaanse burgeroorlog. Hoezeer de aanklachten van beide kunstenaars ook verschillen, de werken ontberen allebei iedere kleur en hebben daardoor eenzelfde, dreigende sfeer.
Claudy Jongstra verwerkt in haar kunst voornamelijk wol van een kudde Drentse heideschapen. De verf waarmee ze de wol kleurt, onttrekt ze aan planten die ze kweekt in een biodynamische tuin in Friesland en, op grotere schaal, samen met biodynamische boeren van de Beersche Hoeve in Brabant. Daarmee zijn haar vaak monumentale werken niet alleen een oproep tot behoud van biodiversiteit, maar ook een warm pleidooi voor ambachtelijkheid. Bovenal wil ze met haar werk oproepen tot zelfreflectie én actie: hoe draag jij bij aan een duurzame relatie met de natuur? Kunnen we samen verandering ‘inweven’?
Guernica de la Ecología is een reizend kunstwerk, waarmee Jongstra telkens de verbinding zoekt met lokale ecologie en ambachtelijkheid. Museum Kranenburgh sluit hierop aan met onder meer een uitgebreid activiteitenprogramma voor kinderen, jongeren en volwassenen en een atelieropstelling in de villa getiteld Forgotten Colours. Hier komen niet alleen Jongstra’s ambachtelijke werkwijze en de vergeten kleuren uit de natuur tot leven, maar kun je ook zelf aan de slag met wol, kaardmolen en weefgetouw. Kijk hier voor alle workshops.