Kranenburghs beelden en bomen

Naast wisselende tentoonstellingen binnen worden in de weelderige tuin van Museum Kranenburgh kunstwerken gepresenteerd. Een rondgang door de beeldentuin lijkt een beetje op een ontdekkingstocht. Langs de kronkelende paadjes ontdek je abstracte en figuratieve werken die allen een relatie hebben met Bergen of de natuur. Zo stuit je op de zonaanbiddende Flora van Pauline Eecen en de geometrische betonnen zuilen van Henk Zweerus. Ook zijn er hazen te vinden met wel heel menselijke trekjes gemaakt door kunstenaar Iris Le Rütte. De spannende touwenbrug van Chiel Kuijl – ooit onderdeel van het kunstwerk Concentraties dat zich over de hele tuin uitstrekte – nodigt uit om de tuin vanuit een nieuw perspectief te ervaren. En natuurlijk niet te missen: de grote, iconische vogelfiguur van Lucebert die je van verre tegemoet schittert. In de zomer van 2021 is er een groots beeld bijgeplaatst: de Pricktree van Atelier van Lieshout. Deze is ook te zien vanaf de Hoflaan. In de vijver beweegt de Hydra van Zoro Feigl. 

De tuin van Museum Kranenburgh bevat niet alleen kunstwerken maar ook bijzondere bomen en planten. Blikvanger is de monumentale metasequoia die kort na de Tweede Wereldoorlog in de tuin is geplaatst. De omvangrijke rhododendronstruik en de hoge zeedennen dateren zelfs van eind negentiende eeuw en zijn door de oorspronkelijke bewoners van Huize Kranenburgh geplant. Opvallende exoten zijn de reuzenrabarber naast de vijver, de fluweelboom en de Californische mammoetboom.

Soms is het even zoeken, maar frisse nieuwe tuinbordjes zorgen voor prima bewegwijzering en interessante uitleg bij dekunstwerken en bomen. Strijk na je wandeling heerlijk neer op het terras van het museumcafé en bekijk alles van achter een heerlijk gebakje of ander lekkers.