WORKSHOP BOTANISCHE INKT EN VERF MAKEN

Maak met planten en bloemen uit de beeldentuin van Museum Kranenburgh je eigen natuurlijke verf onder begeleiding van natuurlijk verfspecialist Janneke Huijnk

Tijdens deze workshop leer je de basiskennis en technieken om op een duurzame manier kleurstoffen te onttrekken uit de natuur en deze te verwerken tot een verfbad voor textiel of inkt, net zoals kunstenaar Claudy Jongstra! We beginnen met het maken van een aantal verfbaden om textiel mee te verven. We gebruiken hiervoor plantaardig materiaal en verven kleine stukjes tweedehands katoen, gebeitst met een milieuvriendelijk beitsmiddel. De bloemen van het verfbad komen uit de tuin van het museum en we maken gebruik van restmaterialen uit de keuken van het museumcafé.

Onderdeel van de workshop is een rondleiding door de tentoonstelling van textielkunstenaar Claudy Jongstra en eco-kunstenaar en scheikundige Cristina Lucas. Na de rondleiding zijn de verfbaden klaar voor gebruik en gaan we katoen verven. Daarna gaan we inkt maken van gedroogde bloemen en plantaardig extract. Door het spelen met PH-verschuivingen, verandert de kleur. Met deze inkt maken we proefjes op papier, dit worden ware kunstwerken. Aan het einde van de workshop heeft u genoeg kennis opgedaan om thuis verder te experimenteren met materiaal uit de keuken en bloemen of planten uit eigen tuin en omgeving!

Over de workshopdocent Janneke Huijnk

Janneke Huijnk werkt als zelfstandig illustrator en is docent ambachtelijke druktechnieken. Ze heeft Grafische vormgeving gestudeerd aan de HKU en Wijsbegeerte aan de UvA. Janneke is gespecialiseerd in natuurlijk verven en maakt haar inkten van plantaardig materiaal. Daarnaast doet ze onderzoek naar historische pigmenten en is ze werkzaam in diverse musea. In de educatieve programma’s die ze ontwikkeld, staan respect voor natuur, ambacht en historie centraal.

 

PROGRAMMA

10.30 – ontvangst in Museum Kranenburgh met koffie/thee en introductie

11.00 – starten met de workshop

12.00 – rondleiding over de tentoonstelling Claudy Jongstra: Forgotten Colors en Cristina Lucas: Environment is Us

12.30 - pauze, op eigen gelegenheid lunchen in ons museumcafé/ in het dorp

14.00 - tweede deel van het programma

15.30 - afsluiten

 

Er is plek voor maximaal 12 deelnemers. De minimale leeftijd voor deelname aan deze workshop* is 18 jaar.

*De workshop vindt doorgang indien er voldoende tickets zijn verkocht. Mocht de workshop worden geannuleerd, dan wordt u uiterlijk op woensdag 12 juli voor 17:00 geïnformeerd. De tickets worden dan gerestitueerd.

KOSTEN: een ticket is 65 euro per persoon. 

 

TICKETS: Koop je ticket via deze link: 

_

Restitutie van reeds betaalde deelnametickets is uitsluitend mogelijk wanneer je je minimaal 1 week van tevoren afmeldt via mail: communicatie@kranenburgh.nl