WORKSHOP VILTEN MET NATUURLIJK GEVERFDE WOL

 Deze workshop is geïnspireerd op het enorme textiele wandkleed Guernica de la Ecologia van kunstenaar Claudy Jongstra (1963), dat te zien is in Museum Kranenburgh. Guernica is een pleidooi voor biodiversiteit en het behoud van natuurlijke hulpbronnen en authentiek vakmanschap. De wol die zij gebruikt produceert zij op haar eigen schapenboerderij in Friesland. Ook de verf maakt ze op ambachtelijke wijze van verfplanten uit haar eigen tuin. Haar werk is over de hele wereld vertegenwoordigd in toonaangevende museale en private collecties.

Voordat je zelf aan de slag gaat, bezoek je eerst de tentoonstelling Guernica de la Ecologia samen met workshopdocent Regula Maria Müller en een professionele gids. Hierna leggen zij het natuurlijke verfproces uit aan de hand van de tentoonstelling Forgotten Colors. Gedurende de rondleiding word je aan het denken gezet over het behoud van de natuur en ondergedompeld in authentiek vakmanschap. Na het bezoek ga je zelf aan de slag met je eigen kunstwerk. Tijdens de workshop leer je de techniek natvilten, dit is een eeuwenoude techniek waarbij je wol, water en zeep gebruikt om de ‘schubjes’ van de wol door wrijving aan elkaar te binden. Dit doe je met natuurlijk gekleurde- en handgeverfde wol, geverfd met kleurpigmenten van planten en bloemen. De wol die wordt gebruikt is lontwol (van lokale kempische heideschapen in de Bergense duinen!), bagger bont en alpaca wol. Aan het einde van de workshop neem je jouw eigen kunstwerk mee naar huis.

 

PROGRAMMA

10.30 – ontvangst in Museum Kranenburgh met koffie/thee en introductie

11.00 – bezoek tentoonstelling ‘Guernica de la Ecologia’

11.30 – zelf aan de slag!

12.30 - pauze, op eigen gelegenheid lunchen in ons museumcafé/ in het dorp

14.00 - tweede deel van het programma

15.30 - afsluiten

 

Er is plek voor maximaal 12 deelnemers. De minimale leeftijd voor deelname aan deze workshop* is 18 jaar.

*De workshop vindt doorgang indien er voldoende tickets zijn verkocht. Mocht de workshop worden geannuleerd, dan wordt u uiterlijk op woensdag 26 juli voor 17:00 geïnformeerd. De tickets worden dan gerestitueerd.

TICKETS: 

Koop je ticket via deze link:

.

Restitutie van reeds betaalde deelnametickets is uitsluitend mogelijk wanneer je je minimaal 1 week van tevoren afmeldt via mail: communicatie@kranenburgh.nl