WORKSHOP ECOPRINTS MAKEN OP GERECYCLED SCHEPPAPIER

De aanleiding van deze workshop is het enorme textiele wandkleed Guernica de la Ecologia van kunstenaar Claudy Jongstra (1963), dat te zien is in Museum Kranenburgh. Guernica is een pleidooi voor biodiversiteit en het behoud van natuurlijke hulpbronnen en authentiek vakmanschap. Haar werk is over de hele wereld vertegenwoordigd in toonaangevende museale en private collecties.

Tijdens de workshop bezoek je de tentoonstelling Guernica de la Ecologia, waar de workshopdocent je wat achtergrondinformatie verteld over het gebruiken van natuurlijke kleurpigmenten, net als kunstenaar Claudy Jongstra doet. Daarna ga je zelf aan de slag: je verzameld allerlei bladeren, bloemen en planten uit de omgeving die je gaat gebruiken voor je eigen ecoprints. Dit maak je op gerecycled en handgeschept papier van De Papiermolen in Zaandam.

De techniek werk als volgt: allereerst maak je een compositie van je bloemen, bladeren en ander plantmateriaal op het gerecyclede papier. Het papier is al voorbewerkt met een ecologisch middel, zodat het de natuurlijke kleurpigmenten goed opneemt. Vervolgens leg je er nog een papier op, met een nieuwe compositie. Zo ga je even door en dan laat je het stomen. Daarna is het klaar om uitgepakt te worden. Het leuke is dat de kleur die een blad afgeeft, totaal kan verschillen van de kleur van het blad zelf. Niet één print zal hetzelfde zijn, je gaat naar huis met de kleuren van de natuur.

Ecokunstenaar Amber van Vugt neemt je mee in het werkproces van het maken van de ecoprints en hoe je dit op een milieuvriendelijke manier kan doen. Met de workshop ecoprints maken haal je een stukje natuur van buiten naar binnen.

Over de ecokunstenaar Amber van Vugt

Liefde voor de aarde, het ambacht en de wens om de wereld een stukje mooier te maken zijn de voornaamste inspiratiebronnen van Amber van Vugt. Ze is expert in ecoprinten en het gebruiken van de natuurlijke materialen.

Bij ecoprinten maakt ze gebruik van de vorm en kleurstoffen uit planten en bloemen. Daarmee creëert ze nieuwe structuren en dessins op stof en papier. Met dit onderzoek naar kleur, vorm en materiaal ontwerpt en maakt ze grote en kleine panelen waarbij een stukje natuur van buiten naar binnen wordt gehaald.

 

PROGRAMMA

10.30 – ontvangst in Museum Kranenburgh met koffie/thee en introductie

11.00 – bezoek tentoonstelling ‘Guernica de la Ecologia’

11.30 – zelf aan de slag!

12.30 - pauze, op eigen gelegenheid lunchen in ons museumcafé/ in het dorp

14.00 - tweede deel van het programma

15.30 - afsluiten

 

Er is plek voor maximaal 14 deelnemers. De minimale leeftijd voor deelname aan deze workshop* is 18 jaar.

*De workshop vindt doorgang indien er voldoende tickets zijn verkocht. Mocht de workshop worden geannuleerd, dan wordt u uiterlijk op woensdag 21 juni voor 17:00 geïnformeerd. De tickets worden dan gerestitueerd.

KOSTEN: een ticket is 65 euro per persoon. 

 

TICKETS: Koop je ticket via deze link: 

_

Restitutie van reeds betaalde deelnametickets is uitsluitend mogelijk wanneer je je minimaal 1 week van tevoren afmeldt via mail: communicatie@kranenburgh.nl