Muzieklezing en interview

Op zondagmiddag 27 oktober leest John Heymans fragmenten voor uit zijn nieuwe boek Arabesk. Hij wordt op piano begeleid door Robert Lambermont, die delen van Ten Holts composities speelt. Dichter Kees van Domselaar leest o.a. gedichten uit de bundel Postfris. Filmer en schrijver Cherry Duyns gaat met John Heymans in gesprek over de uitdaging om muziek in een ander medium te verbeelden.

Arabesk

Schrijver John Heymans vertelt in Arabesk het meeslepende verhaal van de Bergense componist Simeon ten Holt, die, na een leven lang betrekkelijk anoniem te hebben gewerkt, plotseling wereldberoemd werd met zijn Canto Ostinato. Dit klinkt als het gegeven voor een roman, maar het overkwam Ten Holt (1923-2012). J. Heymans (1954), van huis uit wiskundige en techniekfilosoof, was dertig jaar met de componist bevriend. In Arabesk schetst Heymans aan de hand van ontmoetingen met Ten Holt, brieven, dagboekfragmenten en gesprekken met naaste vrienden de muzikale zwerftocht van een van Nederlands bekendste componisten. Het levert ook nog eens een onvergetelijk sfeerbeeld van het kunstenaarsdorp Bergen op.

Over de deelnemers

John Heymans  (Den Haag, 1954) studeerde wiskunde en  wetenschapsfilosofie aan de Universiteit Twente. Hij schreef eerder monografieën over Armando, Een boom(1999), over J.J. Voskuil, Lam naast leeuw; (2000) en Herfstlied over Cherry Duyns (2005). Hij werkt momenteel aan een biografie van Gerrit Krol.

Muziek vormt in het oeuvre van filmmaker en schrijver Cherry Duyns een belangrijke rode draad. Met Reinbert de Leeuw maakte Duyns in de jaren 1990 voor de VPRO Toonmeesters, een achtdelige documentairereeks over componisten Messiaen, Kagel, Vivier, Ligeti, De Vries, Goebaidoelina, Górecki en Oestvolskaya. In 2013 maakte Duyns de film Misha enzovoort, over het aangrijpende afscheid van improvisatielegende Misha Mengelberg. In 2015 voltooide hij samen met componist Guus Janssen de onvoltooide opera De koeien van Misha Mengelberg.

Robert Lambermont is beeldend kunstenaar en pianist. Al bijna twintig jaar voert hij composities van Simeon ten Holt uit in binnen- en buitenland, solo- of samen met zijn Rondane Kwartet. Daarnaast maakt hij ruimtelijk bewegende objecten en tekeningen. Hij studeerde aan de Maastrichtse Kunstacademie en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Kees van Domselaar (1954) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, publiceerde in diverse tijdschriften over Nederlandse poëzie en was jarenlang als poëziecriticus verbonden aan het Utrechts Nieuwsblad. Poëzie van hem verscheen in de literaire tijdschriften Tirade en De revisor. Over zijn poëziedebuut, Postfris (2005), schreef Nico de Boer in Awater: ‘Beslist een “postfrisse” belofte.’ In 2019 verschijnt zijn bundel De stille fanfare.

 

Arabesk wordt uitgegeven door Uitgeverij IJzer, Utrecht.

 

Aanmelden

Aanmelden kan via e-mailadres rsvp@kranenburgh.nl o.v.v. Boekpresentatie John Heymans.
Gratis excl. museumentree.