Alma Quartet

Het Alma Quartet bestaat uit de jonge topmusici Marc Daniel van Biemen (viool), Benjamin Peled (viool), Jeroen Woudstra (altviool) en Joris van den Berg (cello), allen van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2014 ontvingen ze de Prix de Salon, een prijs voor jonge musici uitgereikt door de zakelijke kring van het Concertgebouworkest.

Het Alma Quartet bespeelt gerenommeerde podia als Het Concertgebouw, de Elbphilharmonie in Hamburg en de Tonhalle Düsseldorf, maar staat ook op eigentijdse festivals als Musicians Without Borders en Down the Rabbit Hole. Crossover-samenwerkingen ging het ensemble aan met dj Mees Dierdorp, producer Henrik Schwarz en de experimentele componist Hauschka. Hun eerste cd met de complete strijkkwartetten van Erwin Schulhoff werd in 2017 bekroond met de Preis der deutschen Schallplattenkritik, de 'Bestenliste'.

Programma

Franz Schubert | Der Tod und das Mädchen, in d mineur, D 810 | strijkkwartet voor 2 violen, altviool en cello
Voor Museum Kranenburgh koos het Alma Quartet het strijkkwartet Der Tod und das Mädchen (Death and the Maiden), Schuberts droevige strijkkwartet dat hij componeerde op zijn ziekbed. Het wordt als een van de pijlers van de kamermuziek wordt beschouwd.
 
 
Claude Debussy | Strijkkwartet in G mineur  L 85 opus 10 | strijkkwartet voor 2 violen, altviool en cello
Op 31-jarige leeftijd schrijft Debussy zijn enige Strijkkwartet. Opmerkelijk aan het stuk is het zogenaamd cyclisch principe, waarbij een muzikaal motief of een thema in de vier verschillende delen terugkeert. De eerste uitvoering in 1893 was géén succes, het publiek leek nog niet toe aan de avant-gardistische klanken die Debussy voorschotelde. In ieder geval wordt het kwartet beschouwd als een keerpunt in de geschiedenis van de kamermuziek.
 

Reserveren en kaarten

Kaarten zijn €17,50 | voor Vrienden van Museum Kranenburgh €15,00.
U kunt tickets bestellen via deze link
 
 
 
Dit concert komt tot stand dankzij een genereuze bijdrage van: