Tien jaar geleden kreeg cabaretier Diederik van Vleuten (1961) van zijn vader het Indische familiearchief in handen. Zeven dozen vol brieven, documenten, dagboeken en fotoalbums waarin het verhaal wordt verteld van drie generaties Van Vleuten in de Oost.
In dat archief bevonden zich ook de bijna 700 pagina’s tellende memoires van Diederiks oudoom Jan. ‘Laat mij vertellen van oom Jan’, zo begint Diederik zijn verhaal in Daar werd wat groots verricht, het schitterende, rijk geïllustreerde boek dat dit jaar verscheen. Kwistig gebruikmakend van het bijzondere fotomateriaal uit het eigen archief plaatst hij de lotgevallen van zijn familie en zijn oudoom Jan tegen de achtergrond van de grote geschiedenis van Nederland en de ondergang van diens koloniale imperium in Zuidoost-Azië.
 
Eerder vormden deze memoires en oude foto’s de basis voor de sublieme gelijknamige theatervoorstelling waarmee Van Vleuten vanaf het najaar 2010 op de planken stond: ‘Van Vleuten brengt op indrukwekkende wijze cabaret, documentaire en geschiedenis samen. “Stand-up history” heet zijn strikt persoonlijke genre. Met respect geeft hij stem aan een generatie mensen die diep verbonden is met Nederlands-Indië, maar die hun herinneringen niet altijd konden uiten. Van Vleutens voorstelling is van ongekende klasse.’ (Kester Freriks)
 

 

Aanvang

20.00 uur in de TAQA-zaal

Volgende Literaire Avonden

24 januari 2019 - Marjolijn van Heemstra en Marieke Lucas Rijneveld
14 februari 2019 - Marjoleine de Vos en Bas Heijne
21 maart 2019 - Maartje Wortel en Martin Michael Driessen
 

Kaarten

De abonnementen voor de Literaire Avonden zijn UITVERKOCHT.
Mocht er toch ruimte zijn voor de verkoop van losse kaarten, dan kunnen deze voor euro 13,50 worden gereserveerd bij De Eerste Bergense Boekhandel
 
Eerste Bergensche Boekhandel
Oude Prinsweg 11, Bergen
Telefoon 072 - 5812481