Bekijk onze tentoonstellingen online

Museum Kranenburgh is nog tot en met 4 juni gesloten. Gelukkig kun je vanaf zaterdag 5 juni onze prachtige tentoonstellingen live komen bekijken: Kunstenaars van Die Brücke, Thé Tjong-Khing - in het atelier van de meesterillustrator en Irene Kopelman. Tot die tijd kun je hier alvast terecht voor een online sneak peak.

Filmpje

Bekijk hier het filmpje dat MuseumTV bij ons kwam maken - Mariette Dölle neemt je mee door ons museum. Je ziet de tentoonstellingen en onze prachtige beeldentuin.

 

virtuele 3D tours

Van onze nieuwe tentoonstellingen van Die Brücke en Thé Tjong-Khing hebben we 3D tours laten maken. Bekijk de tentoonstellingen vanuit je luie stoel en geniet! Door op de rondjes op de grond te klikken, kun je stap voor stap door het museum 'wandelen'. De kleinere rondjes bij de kunstwerken kun je aanklikken - er verschijnt dan achtergrond informatie, of een filmpje of een recensie.... Als je om je heen wilt kijken, houd je de linkermuisknop ingedrukt en beweegt de muis. Zo kun je naar linke en rechts, naar boven en beneden kijken.

Kunstenaars van Die Brücke

Museum Kranenburgh presenteert Kunstenaars van Die Brücke, een tentoonstelling rondom zes belangrijke pioniers van het Duitse Expressionisme, de stroming die aan het begin van de twintigste eeuw de Europese kunstwereld wakker schudt. 

Voor deze tentoonstelling hebben we ook podcasts laten maken door Caspar Stalenhoef. Kijk op de tentoonstellingspagina en beluister ze allemaal.

Of bekijk de introductie van Mariette Dölle voor deze tentoonstelling.

Thé Tjong-Khing - in het atelier van de meesterillustrator

In deze tentoonstelling is een keuze te zien uit Thé Tjong-Khings illustraties van de afgelopen twintig jaar.

 

Irene Kopelman - A tiny world and countless compositions in it

Voor de tentoonstelling Irene Kopelman - A tiny world and countless compositions in it is ook een introductiefilm te zien. Bekijk deze hier:

 

Bekijk ook onze voorgaande tentoonstellingen:

Lucht

Met een grote thematentoonstelling vraagt Museum Kranenburgh aandacht voor de minst grijpbare, meest essentiële voorwaarde voor leven: lucht. 

Voor de tentoonstelling Lucht nodigde gastcurator Colin Huizing internationaal spraakmakende kunstenaars uit die met hun installaties, objecten en performances het fenomeen lucht tastbaar maken en bevragen. Een groot aantal werken in de tentoonstelling laat je de schoonheid en essentie van lucht ervaren, maar er zijn ook werken die direct of indirect aandacht vragen voor de bedreigde kwaliteit van lucht in onze atmosfeer, de keerzijde van onze huidige welvaart. Ze duiden op verschillende manieren de tijdsgeest, maar vestigen vooral de aandacht op veronachtzaamde details en maken ons zo bewust van de wereld waarin we leven. De tentoonstelling die het overgrote deel van Kranenburghs nieuwbouwvleugel beslaat, ontvouwt zich als een spannend parcours door de zalen en laat de bezoeker lucht zien, horen, voelen en overdenken.

De luchten van de Bergense School 

Al in de jaren 1920 kwamen kunstenaars naar Bergen voor het groen, de zee en... frisse lucht!

Kunstenaars die zich begin vorige eeuw vestigden in Bergen werden aangetrokken door het natuurschoon, het licht van zee, de frisse (zee)lucht. Het plezier van het buiten zijn en buiten werken 'naar de natuur' kon hier volop worden genoten en menigeen ging, eenmaal in Bergen, niet meer terug naar Amsterdam of elders. Hoewel discussies over klimaat en milieu destijds amper speelden, was er grote aandacht en waardering voor de schoonheid van de natuur en de kracht van de elementen. En Bergen behield deze aantrekkingskracht, ook na de periode van de Bergense School. Zo betrok schilder Edgar Fernhout na het overlijden van zijn moeder Charley Toorop haar Bergense atelierwoning De Vlerken en begon de schoonheid van lucht en licht in en rond Bergen te vangen in zijn abstracte doeken.

In deze collectiepresentatie krijgt lucht gestalte in een dreigende hemel boven de polder, in een zinderend-zomers landschap of in de kleur van vrieskou.

 

BSG: Social Distance

En een bijzonder project: de Bergense Scholen Gemeenschap toonde werk van hun leerlingen in de pop-up tentoonstelling 'Social Distance' in Museum Kranenburgh