Onderwijs

Kranenburgh - Culturele Buitenplaats in Bergen

EDUCATIE IN KRANENBURGH

KRANENBURGH biedt diverse educatieve programma’s voor verschillende niveaus. Samen de kracht van kunst ontdekken staat centraal. De programma’s zijn erop gericht om op interactieve wijze de actuele tentoonstellingen in KRANENBURGH te bekijken, beleven en hierover te praten. Geïnspireerd door de exposities verwerken leerlingen hun bezoek in eigen werk of een presentatie. Het aanbod in KRANENBURGH sluit aan op de kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie / Kunst en Cultuur.


BASISONDERWIJS


ALLE KLEUREN VAN DE REGENBOOG
Ontdek alle kleuren van de regenboog in KRANENBURGH! Welke kleuren ken je allemaal, welke kleuren kun je ontdekken in de expositie en hoe gebruikt een kunstenaar eigenlijk kleur? De kleuters leren spelenderwijs de kleuren en ervaren dat elke kleur zijn eigen sfeer heeft. Met behulp van gekleurde vormen maken de kinderen ook hun eigen kunstwerk in de tentoonstelling.

Duur museumles: 60 minuten
Groep: kleuters (groep 1, 2)
Kosten: 59 euro per groep (maximaal 15 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Boek nu

VERF VOL VERHALEN
Kom kunst kijken in Museum Kranenburgh. Via een interactieve rondleiding vol vragen, verhalen en kunstkijkspelletjes die verborgen zitten in de schildersjas van de museumdocent ontdekken de leerlingen van groep 3 - 4 de actuele tentoonstelling. Welke bedoeling en betekenis zit er achter de kunstwerken in het museum? Hoe maakt een kunstenaar een kunstwerk en welke materialen gebruikt hij daarvoor? Zijn er verhalen te ontdekken en hoe denk je dat zo'n verhaal af zou lopen? Kunst prikkelt de fantasie en daagt uit tot overleg en discussie. Vol inspiratie gaan de leerlingen aan de slag in Studio C, de werkplaats middenin het museum waar je zelf dingen mag maken. Hier maken ze een eigen kunstwerk geïnspireerd op hun favoriete kunstwerk.


Duur museumles: 90 minuten
Groep: 3-4
Kosten: 89 euro per klas (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Boek nu

KIJKEN IS EEN KUNST
Kijken is een kunst! Door met een open blik naar kunstwerken te kijken en hierover te praten ontdekken leerlingen van groep 5 en 6 samen de verborgen betekenis van kunst van nu. Wat zie ik? Wat betekent dat? En wat vind ik er van? Lukt het met deze vragen om de geheime boodschap van de kunstwerken te ontrafelen? Tijdens de actieve rondleiding door de tentoonstelling maken de kinderen kennis met de bouwstenen van een kunstwerk: beeldaspecten (tekentechniek, compositie, donker / licht, kleurgebruik, vorm, etc.), materiaal en betekenis. Zo zetten de kinderen hun eerste stappen op het gebied van kunstbeschouwing. Vol inspiratie maken de kinderen daarna zelf een kunstwerk in Studio C, de plek middenin het museum waar je zelf dingen mag maken.

Duur museumles: 90 minuten
Groep: 5-6
Kosten: 89 euro per klas (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

ME, YOU, KUNSTCREW!
Het programma is opgezet voor leerlingen in groep 7 en 8 om kennis te maken met kunst van nu. Via het programma komen ze in een nieuwe omgeving, ervaren ze een vorm van expressie die voor hen niet alledaags is, maar die hen wel persoonlijk raakt. De leerlingen leren anders kijken: naar de wereld, naar elkaar en naar zichzelf. Hierbij heeft het programma ook een expliciet sociaal doel: kijk niet zwart/wit – heb een open blik. De opzet van het programma is zo dat er een respectvolle sfeer ontstaat waarbij elk kind z’n zegje kan doen. Het programma koppelt kunst kijken aan kunst interpreteren én zelf kunst maken. Zo wordt het creatieve proces doorlopen: oriënteren (waarnemen), onderzoeken, uitvoeren en evalueren/reflecteren. Vol inspiratie maken de kinderen daarna zelf een kunstwerk in Studio C, de plek middenin het museum waar je zelf dingen mag maken.


Duur museumles: 90 minuten
Groep: 5-6
Kosten: 89 euro per klas (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis


ONTDEKTOUR KUNST KIJKEN
“Wat kunnen wij ontdekken in deze afbeelding?” Het lijkt een simpele vraag: je ziet wat je ziet. Maar in deze ontdektour ervaren de kinderen dat iedereen kunstwerken anders bekijkt én interpreteert. Onder leiding van een ervaren museumdocent bekijken kleine groepjes leerlingen in een uur een aantal kunstwerken. Aandachtig en kritisch kijken, observeren en interpreteren staat centraal. Via een open gesprek die zo is gestructureerd dat er respect ontstaat voor elkaars meningen leren leerlingen beter kijken. Deze ontdektour is opgezet op basis van Visual Thinking Strategies (VTS). VTS is een wetenschappelijk onderbouwde methode die je beter leert observeren door naar kunstwerken te kijken. Het gaat om open en zonder oordeel kijken, onderzoeken, luisteren naar en voortbouwen op elkaar. VTS verbetert vaardigheden zoals kritisch en creatief denken. VTS leert je beter waarnemen, levert een bijdrage aan kritisch en analytisch denken en verbetert de taalvaardigheid. Vol inspiratie maken de leerlingen een eigen kunstwerk in Studio C, de plek middenin het museum waar je zelf dingen mag maken.


Duur ontdektour: 60 minuten
Groep: 2-8
Kosten: 89 euro per klas (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Boek nu

http://www.cultuurprimair.nl/

CULTUURPRIMAIR
Scholen in de regio Bergen kunnen ons uitgebreide aanbod bekijken en bestellen op CultuurPrimair, het samenwerkingsverband van scholen, cultuuraanbieders en gemeentes in de regio Noord-Kennemerland.

KRANENBURGH CULTUURCOACHES
De KRANENBURGH Cultuurcoaches werken wekelijks op de basisscholen in de gemeente Bergen. Een cultuurcoach is een kunstenaar of kunstdocent die onder schooltijd in de klas werkt vanuit zijn/haar eigen discipline: animatie, beeldend, dans, theater en muziek. De KRANENBURGH cultuurcoaches worden financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Bergen.
Lees meerFoto-onderschrift:
Foto Peter H. Toxopeus

VOORTGEZET ONDERWIJS


KRANENBURGH KUNSTKIJKER
Gemiddeld blijft iemand negen seconden voor een schilderij staan. In deze korte tijd roept een kunstwerk vaak direct een reactie op: je vindt het mooi of lelijk. Leerlingen kiezen het kunstwerk dat in hun oog springt en pluizen het werk aan de hand van de kunstkijker helemaal uit. Aan de hand van deze beeldbeschouwing schrijven de leerlingen hun eigen tentoonstellingstekst. Vervolgens presenteren alle leerlingen hun werk via een estafetterondleiding.

Duur workshop: 90 minuten
Klas: alle klassen
Kosten: 59 euro per groep (maximaal 15 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Boek nu

BEELDENBLIK
Bekijk samen de beelden in KRANENBURGH. Met behulp van een kijkwijzer ontdekken de leerlingen in duo’s de diverse beelden, sculpturen en installaties in de tuin van KRANENBURGH. De leerlingen bekijken een aantal topstukken in de beeldentuin en gaan met elkaar in gesprek over de beelden die hen wel en niet aanspreken. Deze rondgang gebeurt vanuit de vraag: welke beelden roepen de beelden bij je op en waarom?

Duur workshop: 90 minuten
Klas: alle klassen
Kosten: 59 euro per groep (maximaal 15 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Boek nu

CONTRASTKIJKER
De kunstwerken in KRANENBURGH zijn gemaakt van verschillende materialen. Sommige materialen zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden. Andere materialen zijn juist duidelijk verschillend. Aan de hand van een tafel vol materialen gaan leerlingen op zoek naar contrasten door goed naar de verschillende kunstwerken te kijken en zo hun eigenschappen beter te leren kennen. Na de museumles maken de leerlingen een eigen kunstwerk.

Duur workshop: 90 minuten
Klas: onderbouw
Kosten: 59 euro per groep (maximaal 15 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Boek nu

KUNST KIJKEN IN KRANENBURGH
“Wat kunnen wij ontdekken in deze afbeelding?” Het lijkt een simpele vraag: je ziet wat je ziet. Maar in deze ontdektour ervaren de leerlingen dat iedereen kunstwerken anders bekijkt én interpreteert. Onder leiding van een ervaren museumdocent bekijken kleine groepjes leerlingen in een uur een aantal kunstwerken. Aandachtig en kritisch kijken, observeren en interpreteren staat centraal. Via een open gesprek die zo is gestructureerd dat er respect ontstaat voor elkaars meningen leren leerlingen beter kijken. De ontdektour is opgezet op basis van de VTS methode (Visual Thinking Strategies), meer informatie hierover op de website van VTS Nederland.

Duur ontdektour: 60 minuten
Groep: alle
Kosten: 59 euro per groep (maximaal 15 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Boek nu

VOORBEREIDENDE LES
Voor een geslaagd bezoek aan KRANENBURGH is het van belang dat de leerlingen van tevoren weten wat hen te wachten staat. Wat is KRANENBURGH? Hoe gaan ze er naar toe? Wat is er te zien? En wat gaan ze er doen? Om je hierbij te ondersteunen heeft KRANENBURGH deze voorbereidende les samengesteld in PowerPoint. Stuur een mail om deze te ontvangen.

KRANENBURGH accepteert de CJP Cultuurkaart, zowel aan de kassa als weborder.