ZOMERPROGRAMMA 2018

Schilderen in de museumtuin met Yvon Bos-Eyssen
Zo 24 juni: B is for Bird | 11.00 – 13.00 u | € 30 pp per les incl. materialen
Ook deze zomer wordt er weer een aantal weekends geschilderd in de lommerrijke tuin van Kranenburgh onder professionele leiding van Yvon Bos-Eyssen. Iedere workshop heeft één van de tentoonstellingen als thema. Voel je even Leo, Ans of een hedendaagse kunstvogel. Telefonisch te reserveren bij Yvon Bos-Eyssen: T  06-293 57 237. De workshops vervallen bij minder dan 4 aanmeldingen of slecht weer.

‘Birds’ zien bij Cinebergen
Zo 8 juli: Birdman | 15.30 u 
Het is de zomer van de vogel! In het kader van de tentoonstelling B is for Bird programmeert Cinebergen in juli en augustus een viertal film waarin de vogel een bijzondere rol speelt. Met vandaag Birdman, het onvolprezen meesterwerk van Alejandro González Iñárritu. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website van Cinebergen.

‘Birds’ zien bij Cinebergen
Zo 15 juli: De Wilde Stad | 15.30 u
Het is de zomer van de vogel! In het kader van de tentoonstelling B is for Bird programmeert Cinebergen in juli en augustus een viertal film waarin de vogel een bijzondere rol speelt. Deze zondag wordt de verrassende natuurdocumentaire De Wilde Stad van Mark Verkerk getoond. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website van Cinebergen.

Verhaal op Zaal: Conservator Patricia Bracke-Logeman over Ans Wortel
Zo 22 juli 14.00 uur | gratis met museumentree
In 1968 biedt de burgemeester van Bergen villa Kranenburgh aan Ans Wortel aan. Talrijk zijn de feesten in haar pand, nog talrijker de verhalen over haar excentrieke levensstijl. Haar vrijgevochten leven zie je terug in de talloze tekeningen en schilderijen waarmee ze Kranenburgh vult. Wanneer ze na twintig jaar de villa moet verlaten protesteert ze hevig, maar tevergeefs. Met een groot aantal kunstwerken, met quotes en foto’s van Ans Wortel en een Wall of Fame reconstrueert conservator Patricia Bracke samen met ontwerper Geer Roobeek de wereld van de levenskunstenares pur sang.

Schilderen in de museumtuin met Yvon Bos-Eyssen
Zo 22 juli: Ans Wortel | 11.00 – 13.00 u | € 30 pp per les incl. materialen
Ook deze zomer wordt er weer een aantal weekends geschilderd in de lommerrijke tuin van Kranenburgh onder professionele leiding van Yvon Bos-Eyssen. Iedere workshop heeft één van de tentoonstellingen als thema. Voel je even Leo, Ans of een hedendaagse kunstvogel. Telefonisch te reserveren bij Yvon Bos-Eyssen: T 06-293 57 237. De workshops vervallen bij minder dan 4 aanmeldingen of slecht weer.

Lichtjesavond
Wo 1 augustus 21.30 – 23.00 u | gratis
In Kranenburgh is het deze jaarlijkse zomeravond extra romantisch. In samenwerking met The Holland International Music Sessions wordt een Klassieke Muziekavond georganiseerd. Gratis toegang tot tuin en Taqazaal. Zie het programma en actuele informatie onder Te doen op deze site.


Wandel door Bergen in de voetsporen van Leo Gestel
Za 4 augustus 11.00 u | Teckeltocht met Patricia Bracke-Logeman en hond | €4 excl. wandelboekje
Wandel mee met onze conservator Patricia Bracke-Logeman en haar hondje langs de plekken in Bergen die Gestel schilderde. Honden: ze mogen nooit mee in het museum, maar wél op een wandeling door Bergen natuurlijk! Houdt jouw hond ook zo van kunst? Begint hij blij te blaffen bij het standbeeld van Adriaan Roland Holst aan het Ruïneplein? Huilt hij mee met het portret van het Huilend Zigeunerjongetje? Gun je hond dan deze tocht. Heeft u geen teckel maar een collie, herdershond of poedel, aangelijnd en bij goed gedrag mag hij mee. De wandeling duurt ongeveer een uur. Kosten per persoon: €4, exclusief wandelboekje. Reserveren verplicht, via rondleidingen@kranenburgh.nl.

‘Birds’ zien bij Cinebergen
Zo 5 augustus: Bird People | 15.30 u
Het is de zomer van de vogel! In het kader van de tentoonstelling B is for Bird programmeert Cinebergen in juli en augustus een viertal film waarin de vogel een bijzondere rol speelt. Deze zondag laat de Française Pascale Ferran je het leven zien vanuit een ander perspectief, vogelperspectief, met de prachtfilm Bird People. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website van Cinebergen.

Schilderen in de museumtuin met Yvon Bos-Eyssen
Zo 5 aug: Leo Gestel | 11.00 – 13.00 u | € 30 pp per les incl. materialen
Ook deze zomer wordt er weer een aantal weekends geschilderd in de lommerrijke tuin van Kranenburgh onder professionele leiding van Yvon Bos-Eyssen. Iedere workshop heeft één van de tentoonstellingen als thema. Voel je even Leo, Ans of een hedendaagse kunstvogel. Telefonisch te reserveren bij Yvon Bos-Eyssen: T 06-293 57 237. De workshops vervallen bij minder dan 4 aanmeldingen of slecht weer.

Workshop Leo Gestel: Tekenen op zaal met illustrator Sanne Beemsterboer
Zo 12 aug| 11.00 - 13.00 u | € 10, exclusief museumentree, inclusief materiaal
Deze zomer is Kranenburgh geïnspireerd door kunstenaar Leo Gestel en organiseert op twee data tekenworkshops op zaal met illustrator Sanne Beemsterboer van Studio C. De tentoonstellingen vormen hierbij het uitgangspunt van de workshop. Wat maakt het beeld zo krachtig? En waar zitten de schaduwen? Wat is de compositie? En wat voor abstracte vormen heeft Gestel eigenlijk allemaal gebruikt? Samen ontdek je het echte geheim van Gestel! Aanmelden via educatie@kranenburgh.nl

‘Birds’ zien bij Cinebergen
Zo 19 augustus: Kes | 15.30 u
Het is de zomer van de vogel! In het kader van de tentoonstelling B is for Bird programmeert Cinebergen in juli en augustus een viertal film waarin de vogel een bijzondere rol speelt. Het hartverscheurende Kes, waarmee Ken Loach in 1970 wereldwijd furore maakte, wordt deze zondag vertoond. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website van Cinebergen.

Verhaal op Zaal: gastcurator Caroline Roodenburg over Het Geheim van Gestel
Zo 26 augustus 14.00 uur | gratis toegang met museumentree
Vanaf deze zomer is het topstuk Portret van een vrouw van Leo Gestel te bewonderen in Kranenburgh. Gastcurator Caroline Roodenburg onderzocht welke plek het werk inneemt binnen het oeuvre van de grootmeester van de Bergense School. Roodenburg is gespecialiseerd in het tijdvak 1850-1970 en publiceert over Nederlandse en internationale kunstenaars en leverde bijdragen aan tentoonstellingscatalogi van o.a. Singer Laren (Leo Gestel, 2015) en het Gemeentemuseum Den Haag. Zie ook Te doen op deze site.

 
Jazz & Sail
Vr 7 september 2018 | 20.30 u | gratis
Swing mee in het museum met de leukste Big Band van Nederland. New Harlem de Luxe treedt op!  Gratis toegang tot tuin en TAQA-zaal. Actuele informatie volgt onder Te doen op deze site.

Park Meerwijk Middag
Za 8 september 11.00 - 16.00 uur | Lezing €3 excl. museumentree; Lezing en wandeling €8 excl. museumentree
In 2018 bestaat het villapark Park Meerwijk 100 jaar. Architectuurhistoricus Erik Mattie geeft in het kader van Open Monumentenweekend een lezing over dit internationaal befaamde voorbeeld van Amsterdamse School-architectuur. Voorafgaand aan (11.00 u) of aansluitend op (14.30 u) de lezing bezoek je onder begeleiding van een gids een aantal villa's in het nabijgelegen villapark. In samenwerking met Stichting Behoud Bouwkunst Bergen en De Historische Vereniging Bergen. Reserveren verplicht.
 
Verhaal op Zaal: Gastcurator Hanne Hagenaars over B is for Bird
Zo 16 september 14.00 uur | gratis met museumentree
Gastcurator Hanne Hagenaars is kunsthistoricus, schrijver en tentoonstellingsmaker. Ze is hoofd van het Studium Generale voor de KABK te Den Haag en geeft les aan de Rietveld Academie. Ze initieerde o.a. het kunsttijdschrift Mister Motley en publiceerde o.a. het boek Geen wolk, hoe kunst mijn leven redde. Ze vertelt over de achtergronden en overwegingen bij het samenstellen van B is for Bird: wat bepaalt onze band met vogels? Lange tijd dichtten we uilen, valken, duiven en zwanen allerlei krachten en wijsheden toe. Tegenwoordig overheerst de ‘koude’ symboliek van de wetenschap en de spelregels van de vogelkunde. Maar wat blijft er over in een wereld zonder magie? Zie ook Te doen op deze site.

Workshop Leo Gestel: Tekenen op zaal met illustrator Sanne Beemsterboer
Zo 23 sep | 11.00 - 13.00 u | € 10, exclusief museumentree, inclusief materiaal
Deze zomer is Kranenburgh geïnspireerd door kunstenaar Leo Gestel en organiseert op twee data tekenworkshops op zaal met illustrator Sanne Beemsterboer van Studio C. De tentoonstellingen vormen hierbij het uitgangspunt van de workshop. Wat maakt het beeld zo krachtig? En waar zitten de schaduwen? Wat is de compositie? En wat voor abstracte vormen heeft Gestel eigenlijk allemaal gebruikt? Samen ontdek je het echte geheim van Gestel! Aanmelden via educatie@kranenburgh.nl
 

DOORLOPEND

Gestel Experience: groepswandeling in en om Kranenburgh
Wandel in en om Museum Kranenburgh in de voetsporen van kunstenaar Leo Gestel met een van onze enthousiaste gidsen. De wandeling langs de plekken waar Gestel vertoefde en schilderde eindigt met een bezoek aan de tentoonstelling Het Geheim van Gestel. De wandeling is op afspraak te reserveren voor groepen tot maximaal 20 personen, duur 90 minuten. Kosten per groep: €80 exclusief museumentree, exclusief wandelboekje. Meer informatie en reserveren via rondleidingen@kranenburgh.nl.

Studio C Tuinkeet
Workshops op do of zo 13.30 -15.00 uur | €3,50 per kind
Deze zomer verhuist Studio C naar buiten! We hebben een keet omgetoverd tot een fantastisch buitenatelier, de Studio C Tuinkeet, waar kids met hun ouders of oma en opa avontuurlijk aan de slag kunnen, midden in de natuur. Het Studio C-team geeft in de zomermaanden op donderdagen en zondagen workshops in de knusse keet én aan de grote picknicktafels op het gras. De keet is op de overige dagen natuurlijk ook vrij toegankelijk om zelfstandig te komen knutselen. Reserveren voor de workshops via educatie@kranenburgh.nl. Kijk voor het volledige programma onder Ontdek op deze site.
 
Kinderspeurtocht
Ook is er deze zomer aan onze balie een speciale kinderspeurtocht vanuit Studio C te krijgen waarbij het nieuwsgierige vosje en de wijze kraanvogel je meenemen op een spannend avontuur door het museum én door de beeldentuin. Klaar met speuren? Dan kun je zomaar een leuke beloning bij de kassabalie krijgen.
 
Zomers Museumcafé 
Wil je na de kunst nog verder genieten? In ons museumcafé hebben we een speciaal zomermenu met gerechten geïnspireerd op de tentoonstellingen. (Ans) Worteltaart, vroege-vogelontbijt, en bij mooi weer picknicklunch op het gras! Kranenburgh is tot en met 16 september al om 10.00 uur open!
 
Zondagochtend-ontbijt voor Vroege Vogels
Het Museumcafé serveert deze zomer elke zondagochtend een Vroege Vogel-ontbijt. Wel even reserveren via horeca@kranenburgh.nl.
 
Ga met je kop door de Kunst in Studio Gestel
Wilde je altijd al vereeuwigd worden door een groot kunstenaar? Midden in het museum bevindt zich Studio Gestel, waar we zelf aan het werk moeten. Je kunt een portret tekenen geïnspireerd op de stralende vrouwenportretten van de meesterschilder. En als dat niet lukt, kruip dan in de huid van de mysterieuze vrouwfiguur van Leo Gestel en maak een fotoportret in onze studio. Wie maakt de leukste foto? Deel je portret op social media met #museumkranenburgh.