RuimteKRANENBURGH
  • Categorie
  • Tentoonstellingen
Van prehistorische grotfiguren tot en met de moderne wereldburger: de Amerikaanse kunstenaar Matthew Monahan put inspiratie uit hun primitieve, mystieke, klassieke of alledaagse schoonheid en assembleert een vreemde, nieuwe mens die in geen enkel hokje hoeft te passen. Verily Klaassen, Hoofd Kunstzaken van de Rabobank, koos uit de Rabo Kunstcollectie sculpturen en tekeningen van de kunstenaar voor de tentoonstelling Matthew Monahan – Mensbeeld in Kranenburgh.

Raadselachtig
In de raadselachtige mensfiguren van Matthew Monahan (Eureka, VS, 1972) botsen abstractie en figuratie, herkenbaarheid en mysterie met elkaar. Dit geldt ook voor materialen die hij kiest: ze zijn atypisch en verschijnen in wonderlijke combinaties, zoals kwetsbaar papier en harde steen in zijn sculptuur St. Julian and Wall (2009).

Vreemde nieuwe mens
Als een beeldenstormer stelt de kunstenaar uit iconische scherven een vreemde, nieuwe mens samen die in geen enkel hokje past. In zijn werk Untitled (1998) laat hij een boeddha-achtige gedaante opdoemen, bedekt met tribale tatoeages. In Rust Never Sleeps (2011) zien we de schim van een klassieke krijger, of kunnen we er een vrouw in ontdekken?
Het werk van Matthew Monahan bevraagt ons met humor en brutaliteit over ons aan tijd en cultuur onderhevige mensbeeld. Monahan studeerde aan de Rietveld Academie en Ateliers Amsterdam, en woont en werk in Los Angeles.

Rabo Kunstcollectie
Rabo Kunstcollectie verzamelt al ruim dertig jaar sleutelwerken in het oeuvre van toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Belangrijke thema’s in de collectie zijn de mens, ideevorming en samenleving. De Rabo Kunstcollectie brengt de werken actief onder de aandacht van een breed publiek.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Rabo Kunstcollectie

 www.rabobank.com/kunst


Beeld banner: Matthew Monahan, Untitled (detail), 1998. Rabo Kunstcollectie8 oktober 2017 _ 7 januari 2018