RuimteKRANENBURGH
  • Categorie
  • Tentoonstellingen
  • Soort
  • Overig
Spraakmakende kunstenaars als Charley Toorop en Lucebert stonden aan de wieg van KunstenaarsCentrumBergen (KCB). De vereniging biedt sinds 1947 een podium aan beeldend kunstenaars die in Bergen wonen, werken of er een bijzondere band mee hebben. Om zijn 70-jarig  jubileum te vieren komt het KCB dit voorjaar met de manifestatie  Kunst = een veelkoppige draak. Deze omvat een grote overzichtstentoonstelling en diverse podiumactiviteiten die  gedurende zes weken de toon zetten in museum Kranenburgh. Vanaf 5 maart is in de villa van Kranenburgh al werk van KCB-voorvechters en leden van het eerste uur te bewonderen. De feestelijke manifestatie start op zondag 2 april 2017 met de opening van de overzichtstentoonstelling. 

Veelkoppig

Momenteel telt het KCB zo’n 200 leden, een ‘veelkoppig’ gezelschap van professionele kunstenaars waaronder schilders, grafici, beeldhouwers, edelsmeden, componisten, fotografen, schrijvers en theatermakers. Ze willen elkaar inspireren, steunen en versterken, onder meer door samen bijzondere exposities te maken. Tegelijkertijd wil het KCB de discussie over kunst en het belang van kunst voor Bergen en de regio levendig en actueel houden. Zij waren het die in het verleden de kunstenaars van de Bergense School opnieuw onder de aandacht brachten. Vanaf de jaren zeventig drong het KCB er bij de Gemeente op aan om van villa Kranenburgh een museum te maken, wat uiteindelijk ook gebeurde.

Meer dan 120 kunstwerken
De leden van het KCB zijn met meer dan 120 kunstwerken vertegenwoordigd in de tentoonstelling die alle zalen van Kranenburgh vult. Een caleidoscoop van disciplines, technieken en materialen maakt je deelgenoot van de bijzondere wisselwerking tussen de kunstenaars  en ook van het kunstzinnig klimaat in Bergen en de regio. Beroemde oud-leden als Lucebert en Constant, maar ook ereleden Kees de Kort en Gerard van der Leeden zijn vertegenwoordigd. In de oudbouw laat het KCB werk zien van leden die inspiratie putten uit de Bergense School.

Verwonderlijke Zondagen
Tijdens 3 Verwonderlijke Zondagen staan poezie, literatuur, theater, film, performance en muziek centraal.
Data: zo 9 april | zo 23 april | zo 14 mei 2017.

Programma
Actuele informatie de activiteiten is te vinden op www.kunstenaarscentrumbergen.nl en www.kranenburgh.nl/agenda. Ook verschijnt een speciale jubileumeditie van de KCB NieuwsUitgave.       

KUNST = EEN VEELKOPPIGE DRAAK | 5 MAART 2017 - 5 JUNI 2017

Foto-onderschrift: Aad Hoetjes, Brainwave, 2016. Collectie kunstenaar. Foto (detail) ©Aad Hoetjes

5 maart 2017 _ 5 juni 2017