RuimteKRANENBURGH
  • Categorie
  • Tentoonstellingen
Tot en met 19 april nog volledig, en tot en met 26 april gedeeltelijk te zien

Wat ging er om in het hoofd van Lucebert? Waar werkte hij? En op wat voor manier kwam zijn werk tot stand? De tentoonstelling Lucebert. Thuis in Bergen, die vanaf 18 november is te zien, geeft antwoord op die vragen. KRANENBURGH wekt de wereld van Lucebert tot leven alsof hij het atelier zojuist heeft verlaten. Bezoekers kunnen platen draaien, boeken bekijken uit Luceberts boekenkast, kennismaken met zijn vrienden en familie en in de geest van de kunstenaar zelfbedachte woorden en gedichten schrijven.

Thuis in Bergen
Dit jaar is het twintig jaar geleden dat Lucebert (1924-1994) overleed. Hij is één van de grootste Nederlandse kunstenaars van de 20ste eeuw en woonde en werkte lange tijd in Bergen. Daar werd hij ook lid van het KunstenaarsCentrumBergen (KCB), dat nu is gevestigd in de historische villa van KRANENBURGH. Het kan raar lopen, want dat is precies de plek waar Lucebert – pseudoniem van Lubertus Jacobus Swaanswijk – halverwege de jaren vijftig een tijd woonde. Later zwierf hij door het dorp om uiteindelijk zijn intrek te nemen in de voormalige kunstzaal van verzamelaar Piet Boendermaker. Dat atelier wordt op de tentoonstelling als een filmdecor nagebouwd en geeft een impressie van de plek waar de kunstenaar zijn experimentele universum schiep en zijn lokale en (inter)nationale kunstenaarsvrienden en familie ontving.

Ongezochte vondsten
De hoeveelheid (dagboek)tekeningen, gedichten en spullen op de tentoonstelling overdondert en evenaart Luceberts enorme productie. Het geeft ook inzicht in de manier waarop Lucebert zijn keuzes maakte. Hij vond vaak toevallig iets anders dan hij zocht. Het publiek kan ook zelf met verf aan de slag en in de geest van Lucebert nieuwe woorden en oneliners ontwikkelen. Tot de woorden die de kunstenaar aan de Nederlandse taal toevoegde, behoren bisquitbliketiket, maar ook duistere als tuigmuil en fluistergeboorte. Onsterfelijk is zijn uitspraak Alles van waarde is weerloos.

Work-in-progress
In de geest van Luceberts werk oogt de vormgeving van de tentoonstelling als een work-in-progress. Elke zaal kent een eigen sfeer; soms donker, dan weer wit met poëzie op de wanden, vloer en plafond. Lucebert vond dat een tentoonstelling eruit moest zien als een levendige, atelierachtige plek waar het creatieve proces en de kruisbestuiving tussen verschillende kunstdisciplines zichtbaar zijn.
De vormgeving en het concept van de tentoonstelling zijn in handen van Johan Kramer, film- en reclameregisseur en medeoprichter van reclamebureau KesselsKramer. Meike Sier, decor- en kostuumdesigner, wekt de monsters en gedrochten in het werk van Lucebert tot leven in ruimtelijke objecten. Het publiek kan daaronder zitten om Luceberts poëzie te horen.

Embedded kunstenaars
Han Bennink is een van de embedded artiesten die onderdeel van de tentoonstelling zijn. Hij is op verschillende zaterdagmiddagen aan het werk tussen de kunst van Lucebert. De jazzdrummer, percussionist en beeldend kunstenaar was bevriend met Lucebert. Jazzmuzikant Jan Doedens (piano/trompet) zal ook in de tentoonstelling musiceren. Kijk in de agenda op de website voor de data.

Randprogramma
Bik Bent Braam speelt op zondag 14 december 2014 met het muziekensemble Flex Bent Braam van het album Lucebert, dat deel uitmaakt van het bekroonde boek Ik ben een gemankeerde saxofonist. Lucebert & jazz. Lezingen zijn er van de auteur van dat boek Ben van Melick en Lucebertkenner Willemijn Stokvis (13 februari 2015). Binnenkort meer informatie op deze website.

KunstenaarsCentrumBergen
Onder de titel Chaos en Schoonheid maakt KunstenaarsCentrumBergen (KCB) in de villa een eigen tentoonstelling. Daarvoor liet een groot aantal KCB-leden zich inspireren door Luceberts gedicht ik tracht op poëtische wijze uit 1952. Het gaat over schoonheid en zijn manier van werken. De leden zijn werkzaam in verschillende disciplines: muziek, dichtkunst, schilderkunst, grafiek en beeldhouwkunst. In de jaren vijftig was Lucebert actief lid van het KCB en inspiratiebron voor veel andere leden. In 1987 maakte hij een cadeauprent voor KCB-donateurs.


LUCEBERT
Thuis in Bergen
18 november t/m 12 april 2015

Chaos en Schoonheid
18 november t/m januari 2015Foto-onderschrift:

Lucebert, De grootste vijanden van deze tijd zijn: (fragment).

18 november 2014 _ 12 april 2015